Shell wil geen wijziging in winstbelasting, betaalt al "heel veel geld" aan staatskas.

Shell waarschuwt bij monde van president-directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, om niet te veel te tornen aan de regels omtrent de winstbelasting. Strengere regels kunnen onder meer de concurrentiepositie van Shell raken, zo deelde ze gisteren op tv mee.

Verschillende multinationals waaronder Shell kwamen eerder in het nieuws, omdat ze geen winstbelasting betalen in Nederland. Door belastingregels kunnen ondernemingen verliezen die elders worden geleden, opvoeren in de belastingaangifte. Van Loon legde uit dat Shell zich daarmee aan de regels houdt en dat dergelijke regelgeving, onder meer bedoeld om risicovolle investeringen te stimuleren, ook in andere landen heel gewoon is.

Volgens de president-directeur is het goed dat de overheid regelmatig regels tegen het licht houdt, maar ze waarschuwt dat aanpassingen niet alleen uit sentiment en emotie moeten gebeuren. "Kijk naar het hele plaatje", aldus Van Loon. Ze wees er op dat Shell via andere belastingen "heel veel geld" bijdraagt aan de staatskas."

Voorkom onnodige fouten en leer btw-denken

Btw lijkt zo eenvoudig: je bepaalt de afdracht en de aftrek en het saldo is betalen of terugkrijgen. Maar hoe bepaal je exact de juiste hoogte van de afdracht en hoe bepaal je de juiste mate van aftrek? Leg tijdens de cursus btw-denken een vergrootglas op het btw-systeem en stel jezelf in staat telkens de juiste btw-positie van elke ondernemer te bepalen.

Bekijk het programma

(bron: WNL Op Zondag, ANP)