Scriptie over resultaatsturing bij gemeenten wint prijs

'Het is niet zo dat Nederlandse gemeenten fraude plegen, maar ze mogen best meer transparant zijn over hun resultaatsturing', aldus Henri Loeff, de winnaar van de Ernst & Young Master Thesis Award 2009.

Op donderdag 27 augustus is in Rotterdam voor de vierde maal de Ernst & Young Master Thesis Award uitgereikt. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan de masterstudent met de beste scriptie op het gebied van accountancy.

Winnaar Henri Loeff schreef aan de Universiteit van Tilburg zijn scriptie over resultaatsturing bij Nederlandse gemeenten. Hij stelt vast dat gemeenten om politieke redenen hun resultaat sturen. Dit doen ze voornamelijk door negatieve resultaten te voorkomen en door positieve resultaten te dempen. Wijziging in regelgeving kan volgens Loeff hier verandering in brengen.

Volgens juryvoorzitter Auke de Bos, in het dagelijkse leven hoogleraar en voorzitter van het vaktechnische bureau accountancy van Ernst & Young, scoort de winnende scriptie hoog op alle criteria. De Bos: ‘De scriptie is origineel, wetenschappelijk goed uitgewerkt en bevat bovenal een zeer grote praktische relevantie.’ Om deze reden mocht Loeff de trofee en de bijbehorende geldprijs van 3000 euro in ontvangst nemen.

De tweede (geldprijs van 2000 euro) en derde plek (geldprijs van 1000 euro) werden respectievelijk ingenomen door Peter Bevers en Nathalie Koppele. Peter Bevers schreef zijn scriptie over de daling van vermogenskosten als gevolg van de implementatie van IFRS. De scriptie van Nathalie Koppele ging over de invloed van corporate governance op de prestaties van charitatieve instellingen.

Gerelateerde artikelen