SAAS, maar dan anders

Verdienen aan duurzaamheid, dankzij solar as a service.

Een leeg bedrijfsdak moet tegenwoordig dezelfde vraag oproepen als een lege bedrijfshal: waarom is het leeg, waarom levert het geen geld op? Dat is de gedachte achter Rooftop Energy, dat zonnepaneelinstallaties op bedrijfsdaken aanlegt, zodat de gebruiker van het gebouw er het voordeel van kan plukken.

De propositie is vooral interessant, omdat deze vorm van duurzaamheid geld opbrengt in plaats van geld kost. “Gemiddeld bereikt men 10 procent korting op stroomkosten,” zegt Leendert Florusse, CEO van Rooftop Energy. Zijn bedrijf levert al jaren 'solar as a service' en ziet de markt snel groeien. “De zonnepanelen worden van ons gehuurd, net zoals bedrijven dat bijvoorbeeld ook met kopieermachines doen. Wij zorgen voor montage en onderhoud van de hele installatie. De klant maakt daarmee eigen stroom en  verbruikt zoveel mogelijk direct zelf.  Dat levert een besparing en verdient de huur terug,”legt hij uit.

Directe kostenbesparing is slechts één reden om de nieuwe SAAS te gaan gebruiken. “De afgelopen twee jaar is de markt erg veranderd. Duurzaamheid is een strategische doelstelling geworden bij een groeiend aantal bedrijven. Solar as a service gaat verder dan het financiële voordeel. Het is verduurzaming die je niets kost, maar die wel toenemend belangrijk wordt. Je laat als organisatie duidelijk zien, dat je duurzaam bezig bent,” stelt Florusse. Op die manier draagt SAAS ook bij aan het imago van het bedrijf, en wellicht zelfs het voortbestaan: het is immers niet ondenkbaar dat op termijn klanten zich afkeren van bedrijven die geen duurzaamheid uitdragen.

Een praktijkvoorbeeld: op een dak van ca. 4.000m2 past een installatie van 500kWp. Dat zijn meer dan 1.500 panelen met een stroomopbrengst van ongeveer 44.000 euro per jaar. Dat zelf realiseren betekent een investering op de balans van rond de 400.000 euro,  jaarlijkse onderhoudskosten van zo'n 4.000 euro en een terugverdientijd van meer dan 12 jaar. Met SAAS echter heeft men geen enkele zorg, geen balanspost, maar wel vanaf dag 1 een rendement van meer dan 4.000 euro per jaar.

The deal

Zelf investeren kan, maar SAAS biedt een aantal belangrijke voordelen. “Je kunt bijvoorbeeld ook bij ons terecht als je niet de eigenaar bent van de locatie. Wij maken dan een afspraak met de eigenaar en een andere afspraak met afnemer van de stroom. Zelfs als je in na een paar jaar wil verhuizen is het mogelijk.” Een tweede voordeel is het onderhoud. “Als ze net nieuw zijn, zien de panelen er mooi uit. Maar na een paar jaar is meestal de aandacht wel weg, het is immers niet je core business. Alleen gaat zo'n installatie 15 jaar mee en zonder goed onderhoud valt de opbrengst terug,” legt Florusse uit. Bovendien zijn de noodzakelijke stroomomvormers kwetsbaar.

.ad-style * { font-size: 18px; line-height: 30px; color: #555; }

Groei van financieel vakman naar strategisch partner

Wil jij als financieel vakman doorgroeien naar strategisch partner? Volg de vijfdaagse Masterclass De Nieuwe CFO; Strategisch Financieel Management. Ontvang inzicht in strategisch financieel management en ontdek wat er op de agenda staat van de nieuwe CFO.

Bekijk het programma en data

Uiteraard is er het financiële voordeel. “Een eigen installatie komt op de balans, wil je dat wel?” Angst om tussentijdse prijssprongen zijn niet nodig. “De subsidie is een overeenkomst met de overheid en berekend op 5 procent, bij een looptijd van 15 jaar. Is de subsidie toegekend, dan is het zeker voor die 15 jaar. Het binnenhalen daarvan is een horde die de SAAS-gebruiker niet zelf hoeft te nemen, daar komt de tien jaar lange ervaring van Rooftop Energy bij om de hoek kijken. “Wij doen dat: alle administratie, de financiële onderbouwing, enzovoort. Bovendien beweegt onze stroomprijs mee met de markt,” licht hij toe.

Op termijn gaat zijn bedrijf ook andere duurzame energie aanbieden. “We willen gaan helpen om helemaal af te stappen van fossiele brandstoffen. We zitten daarmee nog in de data-analyse fase.” Zijn SAAS beperkt zich trouwens niet tot daken. “We doen ook grondgebonden installaties, zoals parkeerterreinen en braakliggende percelen,” waarbij Florusse nog benadrukt dat ze hiervoor geen landbouwgronden willen innemen.  

De deadline voor de lopende subsidieronde is 4 november. “Maar men kan zelfs nog bij ons terecht op 3 november: we hebben de ervaring, kennis en modellen om het heel vlug te doen, voor elke situatie”. Medio 2020 komt er weer een ronde.

Lees ook: Hoe control je duurzame bedrijfsvoering?

Gerelateerde artikelen