Robot in het publiek zaait onrust

Experiment met robothond van de Amerikaanse politie vroegtijdig afgebroken.

Robots zijn al volop in gebruik in fabrieken. Maar zijn ze ook een succes in de persoonlijke dienstverlening? Daar wordt al flink mee geëxperimenteerd, bijvoorbeeld in de zorg. Sommige initiatieven maken duidelijk dat de robot nog veel moet leren in het sociaal verkeer.

In New York is een van die experimenten vroegtijdig geëindigd. Niet door een gebrek aan resultaat, maar door negatieve reacties van het publiek. Het gaat om een robothond die door de politiek van New York (NYPD) op straat werd gebruikt. De hond was ontwikkeld voor het uitvoeren van politietaken.

De politiedienst haalt deze robothond echter weer van straat. Het contract is volgens een politiewoordvoerder opgezegd en de elektronische viervoeter, die naar de naam Digidog luistert, moet terug naar ‘de kennel’ van producent Boston Dynamics.

Digidog zorgde voor ophef in de stad, nadat op sociale media beelden waren verspreid van de inzet van de politiehond. De ‘robo-cop’ werd het mikpunt van kritiek waarbij mensen vergelijkingen maakten met scènes uit films of series waar machines de wereld beheersen zoals de tv-serie Black Mirror. Velen spuwden hun gal over de controlezucht van de overheid aan de hand van Digidog. De robot zou de agenten van de New Yorkers vervreemden.

Gemeenteraadsleden stelden al een onderzoek in naar de kosten van de inzet van Digidog en burgemeester Bill de Blasio had de NYPD dringend verzocht de inzet van de machine te heroverwegen. Een van de gemeenteraadsleden heeft een wetsvoorstel ingediend om de politie te verbieden bewapende robots of drones in te zetten om te voorkomen dat de politie wordt “gemilitariseerd”. 

Het is echter niet waarschijnlijk dat de producent de robot van 35 kilo bij het grofvuil zet. Het apparaat heeft behalve vier poten ook camera’s en lichten, is in staat tot tweerichtingscommunicatie en kan kunstmatige intelligentie gebruiken om te navigeren en informatie te verzamelen.

(ANP)