Robert-Jan van de Kraats, CFO Randstad Holding: Lobbyen voor invoering VN-richtlijnen

fallback
Robert-Jan van de Kraats, CFO Randstad Holding is genomineerd in de categorie beursgenoteerd.

Geboortejaar: 1960
Opleiding: Registeraccountant bij het NIVRA, diverse cursussen (onder meer INSEAD AMP)
Loopbaan: Begon zijn carrière in 1979 bij Deloitte Dijker van Dien (PwC) als accountant. Een jaar voor het afronden van zijn studie ging hij in 1989 aan de slag als directeur Finance en IT bij Grundfos in Nederland, onderdeel van een Deens technologiebedrijf. Vier jaar (in 1993) later stapte hij over naar de internationale kredietverzekeraar NCM, om de functie van Directeur Finance en IT bij NCM International te vervullen.Twee jaar later stapte hij over naar NCM Holding, om voor de groep een grote reorganisatie te leiden, CFO te worden en vervolgens tot de RvB toe te reden met een brede portefeuille. In 2001 trad hij in dienst als CFO en lid RvB bij Randstad Holding.
Omzet: 6,6 miljard euro (2005)
Aantal medewerkers: +/- 13.430 eigen medewerkers


PROFIEL
Randstad Holding NV is een internationale, zakelijke dienstverlener met werkmaatschappijen in Europa, Noord-Amerika en Azië. De Randstad Groep is één van de grootste uitzendondernemingen ter wereld op het gebied van uitzenden, detacheren, recruitment en gerelateerde HR Services en is marktleider in Nederland, België, Duitsland, Polen en het zuidoosten van de Verenigde Staten.


Randstad werd opgericht in 1960. Het bedrijf is groot geworden onder aansturing van de charismatische oprichter en nog steeds grootaandeelhouder Frits Goldschmeding. Robert-Jan van de Kraats trad in 2001 dienst als CFO en lid RvB bij Randstad Holding. Behalve voor de financiën is Robert-Jan van de Kraats ook eindverantwoordelijk voor business development Azië, ICT, investor relations, shared service centers and facilities & purchasing.


MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN
Randstad neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid zeer serieus. Enkele voorbeelden:
• Het concern streeft ernaar om kennis en vaardigheden op wereldwijde schaal toe te passen ter verlichting van de armoede. Onder andere werkt Randstad hiertoe sinds 2004 samen met Voluntary Service Overseas (VSO). VSO’s kernactiviteit is het matchen van de capaciteiten van vakdeskundigen met de behoeften van gemeenschappen in ontwikkelingslanden. In 2006 zal het partnership verder worden uitgebreid en zullen een aantal medewerkers worden geselecteerd om in het buitenland de VSO-projecten tijdelijk te gaan ondersteunen.

• Het UN Global Compact nodigt bedrijven uit om zich te verbinden aan een aantal belangrijke beginselen op het gebied van mensenrechten, arbeidsomstandigheden, het milieu en corruptiebestrijding. Randstad streeft naar de naleving en ondersteuning van deze beginselen. In de markten waar weinig of geen wet- en regelgeving is die is gebaseerd op deze beginselen, wordt gelobbyd voor invoering ervan voor de hele sector. Tot het moment dat er formele standaarden zijn, houdt het bedrijf zich aan vooraf gestelde normen. Zo worden alle vormen van kinderarbeid door het bedrijf verworpen.

• Randstad is, impliciet aan de aard van de activiteiten geen onderneming die veel beslag legt op natuurlijke bronnen, en, omdat het een ‘people business’ is, wordt grote nadruk gelegd op rechten van mensen en hun sociale welzijn. Als er sprake is van een zware milieubelasting wordt geprobeerd te zorgen dat de activiteiten niet schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu.

Gerelateerde artikelen