Producenten verwachten meer ellende

"Een omzetdaling voor de rest van 2020 en zelfs in 2021," Ramon Dooijewaard, directeur FPT-VIMAG.

Een op de drie ondernemingen in de maakindustrie verwacht binnen twaalf maanden liquiditeitsproblemen te hebben. Twee derde geeft aan maatregelen te moeten nemen op het gebied van personeel. Dit blijkt uit een onderzoek van brancheorganisaties FPT-VIMAG en FME, dat vandaag bekend is gemaakt.

FME heeft in samenwerking met aangesloten branches een onderzoek gedaan onder haar achterban om de impact van het COVID-19 virus in kaart te brengen. Ruim 650 algemeen directeuren hebben de vragenlijst ingevuld. Belangrijke conclusie is dat 94 procent aangeeft last te hebben van vraaguitval. Een op de drie verwacht ondanks de steunmaatregelen nog altijd binnen twaalf maanden liquiditeitsproblemen. En 68 procent van de ondervraagden overweegt HR-maatregelen te treffen, zoals een vacaturestop, afschalen flexschil en niet verlengen van tijdelijke contracten of zelfs een reorganisatie.

Geen flexschil

“Ik had gehoopt dat minder van de bedrijven in de productietechnologie liquiditeitsproblemen zouden verwachten voor de toekomst,” reageert Ramon Dooijewaard, directeur FPT-VIMAG. “Daarnaast valt het op dat veel van onze leden verwachten dat het dieptepunt in het tweede kwartaal van dit jaar was, maar dat ze over het algemeen nog steeds een omzetdaling voor de rest van 2020 en zelfs in 2021 verwachten.”

Van de maakbedrijven heeft 64 procent gebruik gemaakt van de NOW1-regeling en 58 procent van de NOW2-regeling. Een grote wens van het technische MKB is een regeling voor deeltijd-WW. Zes van de tien leveranciers vraagt hiernaar. “De Nederlandse maakindustrie bestaat vooral uit MKB, die maar beperkt werken met een flexibele schil,” zegt Dooijewaard. “Als ze moeten snijden in het arbeidsbestand, gaat dat direct ten koste van hooggekwalificeerd en trouw personeel. Wij willen die banen en die kennis behouden.”

(bron, foto: FPT-VIMAG)

Gerelateerde artikelen