Consumentenprijzen in september 2,6 procent hoger dan jaar eerder.

 

Consumentengoederen en -diensten waren in september 2,6 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In augustus betaalde de consument 2,8 procent meer dan vorig jaar. De consumentenprijsindex is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. Inflatie kijkt verder dan consumentengoederen en -diensten en neemt ook bijvoorbeeld koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud mee. Naast de consumentenprijsindex berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP).

De goederen en diensten in Nederland waren in september volgens de HICP 2,7 procent duurder dan een jaar eerder, in augustus was dat nog 3,1 procent. De prijsstijging in de eurozone daalde van 1,0 procent in augustus naar 0,9 procent in september. Sinds januari 2019 ligt de HICP van Nederland beduidend hoger dan in de eurozone. Toen zijn in Nederland het lage btw-tarief en de belasting op energie verhoogd.

Onmisbare E-learning voor ambitieuze financials

Wil je jouw kennis efficiënt op een hoger niveau brengen? Heb je behoefte aan praktijkgerichte cursussen maar ontbreekt het aan tijd? Volg dan onbeperkt online cursussen uit ons geaccrediteerd, actueel en praktijkgericht e-learning aanbod. In eigen tempo, waar en wanneer je wilt. Op je laptop, tablet of zelfs mobiele telefoon. 

Volg de gratis demo

(bron: ANP)