Veiligheidslabel niet-EU producten deugen hoe langer hoe vaker niet.

Steeds meer producten die Nederland van buiten de Europese Unie binnenkomen, worden ten onrechte als veilig aangemerkt. Daarvoor waarschuwen Nederlandse bedrijven uit de technische- en metaalsector. Branchevereniging FME beklaagt zich over het toezicht op de zogeheten CE-markering. Die geeft aan dat een product voldoet aan Europese regels voor veiligheid, gezondheid en milieu. Bedrijven bepalen volgens de belangenclub meestal zelf of hun waar aan de eisen voldoet, en dat gaat buiten Europa vaak mis.

"De markering is nep en van conformiteit is geen sprake. Er is vrijwel geen controle op dergelijke producten", zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming. Ze roept de overheid op meer en beter toezicht te houden. "Markttoezicht ontbreekt door een capaciteitsprobleem bij de marktautoriteiten." Naast een groot risico voor Europese consumenten, vindt FME dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Door het minder nauw te nemen met voorschriften, kunnen makers van bijvoorbeeld elektronica buiten Europa namelijk goedkoper produceren en verkopen.

Word een onmisbare business partner

Als controller kun je niet stil blijven staan. Je wilt de managers proactief ondersteunen bij het nemen van beslissingen in strategische situaties. Wat is hiervoor de juiste aanpak? Volg de training De Controller als Business Partner.

Bekijk het programma

(bron: ANP)