Onregelmatigheden in boekhouding Steinhoff

Steinhoff verloor deze week bijna 80 procent van zijn beurswaarde. Aandeelhouders leden hierdoor volgens de VEB 12 miljard euro schade.

Beleggersvereniging VEB heeft de leiding van woongigant Steinhoff aansprakelijk gesteld voor de geleden schade voor aandeelhouders na de recente koersval van het aandeel. Ook de Europese vereniging EIA houdt vijftien bestuurders en commissarissen verantwoordelijk.

Steinhoff verloor deze week bijna 80 procent van zijn beurswaarde. Aandeelhouders leden hierdoor volgens de VEB 12 miljard euro schade. Dat gebeurde in reactie op het aangekondigde vertrek van topman Markus Jooste en het bericht dat er onregelmatigheden zijn gevonden in de cijfers.

De VEB en EIA zetten onder meer grote vraagtekens bij de informatievoorziening van Steinhoff aan beleggers. Zo werden eerdere geruchten lange tijd ontkend.

Steinhoff is een van de grootste woonretailbedrijven van Europa. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse onderneming bezit tientallen ketens, vooral op het gebied van meubels, bedden en matrassen. Het bedrijf is onder andere genoteerd aan de beurs van Frankfurt.

Steinhoff doet beroep op investeerders
De geplaagde woongigant Steinhoff vraagt steun aan investeerders nu het bedrijf voor cruciale gesprekken staat met banken. De uitbater van ketens als het Amerikaanse Mattress Firm en het Franse Conforama heeft adviseurs in de arm genomen om gesprekken met kredietverstrekkers af te handelen. Ook wordt het bedrijf bijgestaan door raadgevers om de operationeel de boel weer op de rit te krijgen.

De afgelopen handelsdagen zag het bedrijf zijn beurswaarde praktisch verdampen in reactie op het aangekondigde vertrek van topman Markus Jooste en het bericht dat er onregelmatigheden zijn gevonden in de cijfers. Door de vrije val op de beurs is ook een groot deel van het eigen vermogen van Steinhoff verdwenen.

Volgens Steinhoff wordt alles op alles gezet om de toekomst van het bedrijf te waarborgen. President-commissaris Christo Wiese zou in gesprek zijn met banken over het bevriezen van een lening van 1,5 miljard euro. Vorig jaar gaf Wiese 628 miljoen aandelen in het bedrijf als onderpand aan de banken Citigroup, HSBC en Nomura. De miljardair probeert nu met die banken af te spreken dat ze die aandelen voorlopig niet verkopen.

Het bedrijf heeft circa 21 miljard dollar aan schulden uitstaan bij geldschieters en andere schuldeisers. Bij Steinhoff werken in totaal 130.000 mensen wereldwijd.

(ANP)

Gerelateerde artikelen