Omgaan met rolconflicten

Als professional vervul je een functie waarbij je meerdere petten op je bureau hebt liggen. Elke pet is een rol die ander gedrag en bijhorende communicatie vereist. Hoe werkt dat precies?

Het is maandagmiddag en je collega zegt de belangrijke meeting van 14.00 uur af. De reden: zijn zoontje komt dadelijk uit school. Dit zorgt voor scheve blikken bij jou en je collega’s. Hier is sprake van een rolconflict legt Wil Moeskops, senior trainer Beïnvloeden en Adviseren uit. De interne en externe rol die je als professional hebt, botsen. In Nederland hechten professionals overwegend meer belang aan de interne rol. Werk gaat voor privé en dit levert veel stress en burn-out op. In Zweden is het omgekeerde het geval. Overwerken is uitzonderlijk en privé verantwoordelijkheden gaan boven de zakelijke rollen. Hier kunnen we als professional nog wat van leren meent Moeskops.

Elke functie kunt je ontleden in rollen, legt Moeskops uit. Als controller moet je tegenwoordig niet alleen meer van de cijfertjes zijn. Er wordt ook van je verwacht dat je je op positief-kritische wijze bemoeit met de business en een visie toont over de koers van het bedrijf. En als je leiding geeft aan een team heb je ook nog de pet van manager en coach op. ‘Die rollen overlappen en vermengen soms wat kan bijten’, zegt Moeskops.

Al de rollen die in een functie zitten vereisen specifiek gedrag. Het is daarom van belang om voor jezelf duidelijk te hebben welke rollen je functie met zich meebrengt. Zo kun je van te voren bepalen welke pet je op zet en hoe je dat communiceert. 
‘Als je een stagiair krijgt moet je alles uitleggen maar een senior medewerker moet je juist coachen. Je kunt bijvoorbeeld letterlijk zeggen tijdens een gesprek: nu zet ik even de pet van manager op. Dit voorkomt dat iemand helemaal de draad kwijt raakt en zich bijvoorbeeld afvraagt: waarom is hij nou zo streng? Maar dat kan alleen als je zelf weet wat je doet en dat vereist het nodige zelfinzicht.

Het is vrij eenvoudig te zien welke rollen een functie behelst. Maar erbij stilstaan en weten hoe je bewust een rol invult dat is een tweede. Tijdens een training kun je dat leren. Je kunt door middel van training ook leren welke rol je sterk hebt ontwikkeld en welke minder. Het is dan  handig om de wat zwakker ontwikkelde rollen aandacht te geven en te versterken. 

In Zweden hebben ze rolconflicten tussen privé en zakelijk aardig opgelost. In Nederland is de norm voorlopig dat werk belangrijker is dan privé en daarom moet je als professional duidelijk maken dat je een andere rol pakt als je je kind maandagmiddag ophaalt.

Wilt u ook uw inzicht krijgen in uw rollen? Schrijf u dan in voor de training beïnvloeden en adviseren. 

Gerelateerde artikelen