Nederlandse bedrijven keren hoger dividend uit

Vergeleken met het buitenland keren Nederlandse bedrijven een hoger dividend uit. Het beleid omtrent dividend is echter vaak onduidelijk. Dat blijkt uit onderzoek dat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) uitvoerde in opdracht van Eumedion, een belangenorganisatie van institutionele beleggers op het terrein van corporate governance.

Gemiddeld liggen de uitgekeerde contanten van Nederlandse industriële bedrijven substantieel hoger dan in andere West-Europese landen. Zij besteden ook meer geld aan de inkoop van eigen aandelen.

De hogere bedragen die bedrijven uitgeven aan de inkoop van eigen aandelen is wellicht te verklaren door het relatief grote aantal multinationals. Ook noemt de RUG het voorkomen van relatief veel zogenoemde waarde-aandelen als mogelijke verklaring.

Het hogere dividend komt misschien doordat er in Nederland meer bedrijven uit de zogeheten oude economie zijn. Nieuwe bedrijven zitten vaak in sectoren waarin veel moet wordt geïnvesteerd, waardoor er geen middelen overblijven om uit te keren.

Het onderzoek van de RUG concludeert ook dat Nederlandse bedrijven vaak geen goed dividendbeleid hebben. Dit maakt het voor aandeelhouders moeilijker om inzicht te krijgen in het dividendbeleid. Dividend is voor veel beleggers van groot belang.

Een belangrijk punt is verder dat dividendrendement gebaseerd is op een schatting van de toekomstige dividenden. Door tegenvallers in de winst kunnen ondernemingen besluiten in het dividend te snijden. Zo schrapte Fortis recent het interimdividend wat tot veel ongenoegen onder de aandeelhouders leidde.

Eumedion pleit naar aanleiding van het onderzoek voor meer inzicht in het dividendbeleid en in de beweegredenen voor het inkopen van eigen aandelen. De inkoop van eigen aandelen mag volgens Eumedion ook niet worden gebruikt als beschermingsconstructie.

Gerelateerde artikelen