Money Matters: Weggepromoveerd?

fallback
Deze week trekt Willy Biewinga zich terug als voorzitter van de Raad van Bestuur van Deloitte Nederland. Hij gaat zich helemaal richten op de op de internationale praktijk van Deloitte. Een promotie met een luchtje.

‘Andersen herrijst uit de as’, kopt het e-zine van accountingweb.nl naar aanleiding van het vertrek van Deloitte-bestuursvoorzitter Willy Biewinga. Een interessant om niet te zeggen pikant artikel van Micha Kat volgt. Volgens hem is Biewinga ten val gebracht door een coup van de oude partners van Andersen, die na de val van het Enron-concern onderdak vonden bij Deloitte.

Op papier leek de overname van Andersen door Deloitte een gouden zet. Deloitte is van oudsher het zwakst in de bediening van grote en internationaal georiënteerde bedrijven. Andersen was daarentegen voor de val van Enron een ‘household name’ bij internationale top-ondernemingen. De twee samen leken een kansrijke combinatie: Deloitte was sterk vertegenwoordigd in het midden en kleinbedrijf en bij overheden, de mensen die van Andersen afkomstig bij het grootbedrijf. Wellicht dat ze samen de hele wereld aan konden.

Het heeft niet zo mogen zijn. Al bij de totstandkoming van de overname van Andersen werd gewaarschuwd voor het gevaar voor een ‘culturele botsing’ ligt op de loer. Dat was dan nog een ‘understatement’, als we het artikel van Kat mogen geloven. Hij citeert een oud- senior manager van Andersen die afgeeft op de ‘suffige middle-market-ambiance’ bij Deloitte: “Tien jaar lang werd ons bij Andersen bijgebracht dat we op Deloitte moesten schijten. Van de ene op de andere dag lag dat opeens allemaal anders, maar ik kreeg braakneigingen toen ik het Deloitte-logo zag.”

Of het nu kwam door die culturele verschillen tussen die Andersen-jongens in hun maatkostuums en de Deloitte-jongens met hun C&A’tjes, feit is wel dat het met Deloitte de afgelopen tijd ondermaats heeft gepresteerd. Vorig jaar zag Deloitte Nederland voor het eerst in tien jaar de omzet en het nettoresultaat dalen. Een reorganisatie waarbij honderd mensen afvloeiden moest het tij keren.

In april kwam Biewinga ook nog met een strategisch plan, en dat is volgens Kat op de partnervergadering met overweldigende meerderheid werd afgeschoten, waarna er voor de brave Biewinga weinig anders op zat dan plaats te maken voor ex-voorzitter van Andersen Nederland Jan Dalhuijsen.

Deloitte ontkent dat het zo is gegaan. Sterker nog, het strategische plan is juist unaniem aangehouden. Helaas, Deloitte weigert inzage te geven in het verslag van de bewuste stemming. Dat is jammer, zeker voor een kantoor dat zich een paar maanden geleden nog op de borst klopte omdat het de eerste zakelijke dienstverlener was die de code-Tabaksblat in had gevoerd. “We willen meer open zijn, meer transparantie bieden.”

Ik zou zeggen: hier heb je een mooie kans om te laten zien hoe transparant je werkelijk bent, Deloitte. Hier met die vergaderstukken. Doe niet zo Andersen-achtig.