Money Matters: Goede raad

fallback
Het moge bekend zijn: goede raad is duur. Maar 17 miljoen euro voor een advies om alles maar bij het oude te laten? Stork had het er voor over. Hoe kan dat?

Stork blijft aan de beurs. Terwijl het eerder dit jaar – al dan niet onder druk van private equity-firma’s – had aangekondigd te zinnen op een ‘delisting’. Maar nee, een beursexit bleek toch niet zo’n goed idee. Zo concludeerde de bedrijfsleiding nadat het een aantal potentiële kopers had gesproken. Geen enkele koper bood meer dan 45 euro per aandeel (de hoogste koers van Stork dit jaar; de huidige koers schommelt rond de 39 euro), en dat was CEO Sjoerd Vollebrecht toch net iets te weinig. En dus blijft Stork gewoon aan de beurs.

Opmerkelijk is dat deze beslissing mede is genomen op basis van een advies waarvoor Stork 17 miljoen euro heeft neergelegd. “De kosten zijn inderdaad verschrikkelijk hoog”, beaamde Van Vollebregt van de week op een persconferentie. “Het heeft heel veel gekost, maar dat is de prijs die je moet betalen. Adviseurs zijn niet goedkoop.” Woorden die niet bij alle aandeelhouders in de smaak vielen. Zeker niet toen ze in de krant lazen dat de kosten van het onderzoek bij Stork 3 tot 4 keer zo hoog waren als het onderzoek van VNU naar een beursexit.

Een advies om niets te doen.

Klant: Moet ik van de beurs af?

Adviseur: Ik zou het niet doen.

Klant: Alles bij het oude laten?

Adviseur: Ja hoor, recht zo die gaat.

Klant: Verder nog advies?  

Adviseur: Ik zou het zo gauw niet weten. Nou ja, 17 miljoen euro op mijn rekening storten.

Zou het zo zijn gegaan? We weten het niet, want de precieze inhoud van het advies is helaas niet openbaar. Misschien gaat het ook niet helemaal niet over de inhoud. Misschien hangt het af van het type adviseur.

Het lijkt erop dat de directie van Stork helemaal niet van van plan was om van de beurs te gaan. Om de private equity-bedrijven die het bedrijf van de beurs wilden halen zand in de ogen te strooien, heeft Stork toen zogenaamd een onderzoek laten instellen naar de mogelijkheden van een exit. Om deze vertragingstactiek met succes toe te passen moest er uiteraard wel een adviseur worden gevonden die bereid was een onderzoek te fabriceren met als uitkomst dat Stork vooral beursgenoteerd moet blijven. Zo adviseur is inderdaad niet goedkoop, daar heeft Vollebrecht gelijk in.