Money Matters: Goed nieuws en slecht nieuws

fallback
Voor wie werk zoekt of van baan wil wisselen, zijn het mooie tijden. Er staat een recordaantal van 219.000 vacatures open. Hoe gaan we die vullen? Door werknemers uit de nieuwe Oost-Europese lidstaten?

Het nieuwe jaar brengt goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws eerst dan maar: het gaat goed met Nederland. Het slechte nieuws? Eigenlijk ook dat het goed gaat met Nederland. Immers: de groei van de Nederlandse economie (die te danken is aan de toegenomen export, investeringen van bedrijven en consumptie) heeft op z’n minst één schaduwzijde. Namelijk een tekort aan personeel, en daarmee een stijging van de loonkosten.

We zien dit nu al bij financiële professionals. De schaarste onder financials is het grootst bij de doorstartfuncties, meldden het onderzoek ‘Financial Directions Survey’ van financieel en boekhoudkundig uitzend- en detacheringsbureau Accountemps en financieel werving en selectiebureau Robert Half Finance & Accounting. Doorstartfuncties: functies die ingevuld worden door gespecialiseerde financiële mensen met een HBO opleiding en ongeveer 3 jaar werkervaring. Denk aan grootboekmedewerker, assistant controller en assistant accountant.

Maar de huidige schaarste strekt zich verder uit, tot middelbaar en lager geschoold personeel. De vacaturegraad, het aantal vacatures per duizend banen, is het hoogste in de bouwnijverheid en horeca, aldus het CBS. Daar is vooral vraag naar werknemers met een lage en middelbare opleiding. Het CWI ziet een groeiende vraag naar mbo’ers, in de bouw, techniek, zorg en commerciële dienstverlening. De Monster Employment Index zag de vraag naar vakmensen eveneens stijgen in de sectoren bouw, horeca, transport en industrie.

Waar moeten al die mensen vandaan komen? Er staat een recordaantal van 219.000 vacatures open, aldus cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat zijn er meer dan tijdens de vorige piek. Toen eind 2000 werknemers verlokt werden met bonussen, lease-auto’s en helicoptervluchten kwam de teller niet hoger dan 213.000 vacatures. Een overspannen arbeidsmarkt is in zicht, en daarmee dreigt de prille groei van de Nederlandse economie al weer ten einde te komen.

Het vreemde is dat er toch gekwalificeerd en gemotiveerd personeel te vinden moet zijn. Nederland telt circa 4 miljoen mannen en vrouwen onder de 65 jaar die niet werken, van wie 2,5 miljoen een uitkering hebben. Daar moeten toch geschikte kandidaten tussenzitten, zeker als het gaat om laagopgeleide functies? Of anders wel kandidaten die in aanleg geschikt zijn als grootboekmedewerker, assistant controller of assistant accountant? Geef die mensen een baan, zou je zeggen! Of laat ze een spoedcursus ‘financiën voor non-financials’ volgen.

Zou je zeggen. Maar het kabinet denkt daar anders over. Vorige maand heeft het besloten dat Polen, Esten, Letten, Litouwers, Hongaren, Slovenen, Slowaken en Tsjechen per 1 januari 2007 zonder enige beperking in Nederland aan de slag mogen. Fijn voor de werkgevers, althans op korte termijn. Minder fijn voor de Nederlandse belastingbetaler, die de last van 2,5 miljoen uitkeringen moet blijven dragen. Nog meer slecht nieuws, dus.