Money Matters: Geld, geweten, Groenewegen

fallback
De kranten brachten het als een klein berichtje, maar het is groot nieuws. Bert Groenewegen, CFO van PCM Uitgevers, geeft zijn bonus terug aan het concern. Hij zou recht hebben op bijna een miljoen euro, maar ziet ervan af. Als enige bestuurder van het geplaagde uitgeefconcern.

Bert Groenewegen is een bijzondere man. Een paar jaar geleden vestigde hij zijn reputatie als CFO van Exact. Hij botste met oprichter Eduard Hagens. Een smetje op zijn blazoen? Niet echt, want zo’n beetje iedereen die met Hagens samenwerkt krijgt vroeg of laat ruzie met hem. Ons tijdschrift Chief Financial was destijds toch zo brutaal om Groenwegen als een ‘brokkenpiloot’ af te doen. Niet vanwege dat conflict met Hagens, maar omdat hij bij zijn vertrek nog geen drie ton mee kreeg, een schijntje in vergelijking met de torenhoge gouden handdrukken die in het bedrijfsleven gebruikelijk zijn. “Groenewegen heeft zich als een kind in de hoek laten zetten door de commissarissen, die de arbitrage rond de afvloeiing ter hand namen. Een beetje meer tegengas was op zijn plaats geweest.”

Na zijn vertrek was er weinig publiciteit rondom Groenewegen, maar stilgezeten heeft hij allerminst (kon hij misschien ook niet met die lullige gouden handdruk van 290.000). Hij ging aan de slag bij de Amerikaanse investeringsmaatschappij General Atlantic Partners (inderdaad, een private equityfirma), waarna hij CFO bij PCM werd. Niet zo gek, want PCM Uitgevers had in 2004 gekozen voor private equityfirma Apax als meerderheidsaandeelhouder in PCM Uitgevers. Groenewegen leek op papier misschien wel ideale persoon om de belangen van Apax en van de overige ‘stakeholders'(de werknemers met name) met elkaar te verzoenen.

Maar die overige stakeholders lieten zich niet makkelijk paaien. Boze artikelen in de eigen kranten over de sprinkhanenplaag aan private equitybedrijven die Nederland overspoelde. Verontwaardigde berichten dat Apax wel erg fors in de kosten sneed bij PCM. Bange verhalen dat de schulden van de voormalige beurskandidaat zo hoog opliepen. Groenewegen heeft (tegen beter weten in?) Apax echter altijd verdedigd. “Private equity maakt een bedrijf scherper en meer gefocust op rendement”, zo verdedigde hij zijn broodheren. Bepaald niet terecht, weten we nu; in de ogen van de somberste sprinkhanenvorsers is PCM zelfs ‘leeggeroofd’ door Apax.

Een trieste ontwikkeling. Misschien had Groenewegen Apax meer tegenwicht moeten bieden? In elk geval lijkt het erop dat hij het zichzelf kwalijk neemt dat hij niet meer heeft gedaan voor PCM. Sympathiek is het in elk geval dat hij die bonus van één miljoen zo maar terugstort. In retrospectief ga je die bescheiden bonus die hij destijds van Exact kreeg ook in een ander daglicht zien: misschien nam Groenwegen het zichzelf kwalijk dat het tot een ruzie met Hagens was gekomen. Klinkt toch veel aannemelijker dan dat hij zich liet piepelen door de commissarissen van Exact?

Bestuurders die een beloning willen die in verhouding staat tot hun prestatie kom je niet elke dag tegen. Groenewegen lijkt zo’n witte raaf te zijn (en niet alleen binnen PCM). Welke gewetensvolle bestuurder volgt? Wie stort zijn ten onrechte verdiende miljoenen euro’s ook terug?