ING heeft zich als eerste Nederlandse bank aangesloten bij het internationale initiatief dat de technologie achter de virtuele munt bitcoin geschikt wil maken voor toepassingen in de financiële sector. Het consortium werkt samen met technologische start-up R3 uit New York. De banken willen gezamenlijk de mogelijkheden van de zogeheten blockchain-technologie onderzoeken.

De bitcoin zorgde eerder nog voor veel bezorgde blikken bij financiële instellingen, omdat die munt ook veel werd gebruikt in het criminele circuit. Banken denken echter dat de technologie erachter handig is voor het vernieuwen van processen op het gebied van transacties en betalingsmethoden. Dit moet online bankieren ook veiliger kunnen maken.

Het project ging in september van start. Inmiddels doen al dertig grote banken mee. Naast ING zijn dat onder meer Barclays, Goldman Sachs, UBS, Deutsche Bank en BNP Paribas. 

Een woordvoerder van ING zegt dat de bank, net als de andere banken, zelf al veel aan onderzoek naar de blockchain-technologie heeft gedaan. Door kennis onderling uit te wisselen denken de partijen sneller tot goede resultaten te komen.

In de financiële wereld wordt gesproken van een baanbrekende ontwikkeling. Maar de consument merkt hier in eerste instantie waarschijnlijk weinig van. Volgens de zegsman van ING kan de blockchain-technologie banken vooral helpen in hun dienstverlening aan het bedrijfsleven, bijvoorbeeld op het gebied van effectentransacties en bij het verwerken van contracten. 

Philippe Denis, verantwoordelijk voor blockchain bij BNP Paribas: ‘Blockchain kan de wisselwerking met onze klanten verbeteren. Binnen onze zakenbank volgen wij blockchain al sinds 2011 en hebben wij zitting in een aantal denktanks en sector-initiatieven. In 2014 hebben we een zogeheten hackathon georganiseerd ombeter inzicht te krijgen in de technologie en de mogelijkheden erachter. Hoewel de technologie nog in de kinderschoenen staat, denken wij dat het zeker de moeite waard is om ons er verder in te verdiepen. Zowel de sector als onze klanten zouden kunnen profiteren van blockchain als de technologie schaalbaar blijkt.’

• R3 assembles expert technology team to lead distributed ledger initiative