Machines duwen export Nederland

Machineindustrie verdient meeste exportgeld. Bloemen staan op plaats drie, na metaal.

Nederland verdient het meeste van zijn geld met de export van machines en machineonderdelen. De toegevoegde waarde door de uitvoer van onder meer chipmachines en machines voor de levensmiddelenindustrie was vorig jaar 16 miljard euro, zo meldt het CBS vandaag. Wellicht helpt de constatering de toeleveranciers van de machinefabrikanten, die door de dalende economische groei in de problemen dreigen te komen.

Na machines zijn metaal en metaalproducten met 6 miljard euro de nummer twee op de lijst van belangrijkste exportproducten. Bloemen, planten, bloembollen en andere sierteeltproducten completeren de top drie met een waarde van 5,5 miljard euro. Aardgas, hoogwaardige kunststoffen, vlees en organische chemie leverden Nederland elk tussen 4,5 en 5 miljard euro aan exportverdiensten vorig jaar.

Is jouw IFRS kennis up to date?

Zoek je een manier om met de impact van IFRS om te gaan? Wil je ontdekken hoe je IFRS tegen minimale kosten kunt implementeren en gebruiken in het voordeel van jouw bedrijf? Volg de cursus IFRS Essentials en ontdek de impact van IFRS en de gevolgen voor de organisatie.

Bekijk het programma

(bron: CBS)