KPMG: “Startups zien durfinvesteringen wereldwijd fors afnemen”

Startups hebben wereldwijd vorig jaar aanzienlijk minder durfkapitaal opgehaald bij private financiers dan in 2015. Vorig jaar investeerden durfkapitalisten voor een bedrag van 140,6 miljard dollar in dit soort bedrijven, zo'n 10 procent minder dan de 127,4 miljard dollar die in 2015 geïnvesteerd werd.

Het aantal transacties nam fors af, van bijna 18.000 deals in 2015 tot ruim 13.500 transacties vorig jaar. Vooral in de Verenigde Staten daalde de waarde van de investeringen aanzienlijk, van 79 miljard dollar in 2015 tot 69 miljard dollar vorig jaar. In Azië en Europa bleven de investeringen nagenoeg stabiel. 

In Azië werd net als in 2015 voor een bedrag van 39 miljard dollar in startups geïnvesteerd, in Europa nam het totale bedrag licht af, van 18 miljard dollar in 2015 tot 16 miljard dollar in 2016. Het aandeel van grote ondernemingen in de investeringen blijft toenemen. In 2016 namen corporates wereldwijd 15 procent van de totale investeringen in startups voor hun rekening. Daarmee was een bedrag gemoeid van 65 miljard dollar. In 2015 was dit nog 13 procent en een totale investering van 60 miljard dollar. 

Voorzichtigheid troef
“Het jaar 2016 was voorzichtigheid troef bij investeerders”, zegt Daniël Horn van KPMG Innovative Startups. Horn: “In 2015 waren veel investeerders nog vooral bezorgd over het feit dat zij wellicht de boot zouden missen met hun investeringen. In de tweede helft van vorig jaar zijn private financiers duidelijk veel selectiever geworden en hebben zij veel meer tijd genomen om serieus na te denken over mogelijke investeringen. Daarbij ging de aandacht vooral uit naar startups met een serieus businessplan en een aantoonbare strategie om winstgevendheid te genereren. Startups realiseren zich dan ook in toenemende mate dat zij zeer kritisch op hun bedrijfsvoering moeten als zij investeerders willen aantrekken. Investeerders zoeken startups met ‘tractie’, een aantal getekende opdrachten kunnen net het verschil maken voor de interesse van een investeerder.”

Overheden onderkennen belang startups
Europese overheden realiseren zich in toenemende mate hoe belangrijk het is om startups te ondersteunen, vooral na de eerste levensfase, de seed stage. Horn: “In de laatste drie maanden van 2016 namen met name de Duitse en Franse overheid een belangrijke maatregel om het ecosysteem te stimuleren. De overheden kondigden de gezamenlijke oprichting aan van een investeringsfonds van 1 miljard euro om startups te helpen groeien na de opstartfase. De fase na de seed stage vormt voor veel startups een moeilijke en uitdagende periode. Aanvullend kapitaal moet de bedrijven in staat stellen om zich na de opstartfase te blijven ontwikkelen, waardoor een duurzamer ecosysteem voor startups ontstaat.”

Europese techhubs steeds meer volwassen
In Europa zien we de verschillende techhubs steeds meer volwassen worden en vooral in Scandinavië en Frankrijk ontwikkelen zich nieuwe centra. Bovendien komen de gevestigde hubs in bijvoorbeeld Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Israël tot steeds grotere wasdom. Deze ontwikkelingen bieden veel perspectief voor de startup investeringen in het nieuwe jaar. Overigens verwacht ik de komende tijd wel enige consolidatie in de markt. Grote bedrijven zullen vanuit strategisch oogpunt startups willen overnemen. Vooral in Europa is een aantal goed gekapitaliseerde bedrijven, waardoor fusies en overnames voor de hand liggen. Voor startups zelf lijken de vooruitzichten zeer goed. De recente, succesvolle beursgangen van bedrijven als Nets A/S, Takeaway.com en Shop Apotheke zijn goede voortekens. En ook het Amerikaanse Snap, de moeder van de bekende startup Snapchat, heeft al een beursgang aangekondigd. Een succesvolle IPO van deze onderneming kan andere volwassen startups ertoe aanzetten om ook een ‘exit’ te doen.”

Foto: Pixabay

Gerelateerde artikelen