Durfkapitalisten investeren voor recordbedrag in startups

Private financiers hebben in 2015 wereldwijd aanzienlijk meer durfkapitaal in startups geïnvesteerd dan in 2014. Vorig jaar kwam voor een bedrag van $128,5 miljard aan risicodragend kapitaal terecht bij startende ondernemingen, een toename van 44% vergeleken met 2014. In 2014 werd voor een bedrag van $89,4 miljard in startups gestoken. Dit blijkt uit onderzoek dat KPMG en CB Insights iedere drie maanden uitvoeren naar de wereldwijde markt voor durfkapitaal.

“Vorig jaar is wereldwijd een uitzonderlijk jaar geweest voor durfinvesteringen”, zegt Jeroen Weimer, partner bij KPMG Corporate Finance. Weimer: “Opvallend is met name het grote aantal unicorns, met durfkapitaal gefinancierde bedrijven die al meer dan $1 miljard waard zijn. Vorig jaar verkregen maar liefst 72 nieuwe bedrijven deze status. Qua sectoren deed vooral de technologiesector het vorig jaar uitzonderlijk met het aantrekken van investeringen. Bijna 80% van de durfinvesteringen kwam terecht in deze sector. En de grote corporates claimden in 2015 met 25% een aanzienlijk deel van de investeringen in startende ondernemingen.”
 
Kentering in laatste kwartaal

Hoewel 2015 een uitzonderlijk jaar was voor durfinvesteringen, laat het laatste kwartaal een duidelijke kentering zien in zowel het aantal als het volume van de transacties. Weimer: “In de laatste drie maanden van dit jaar was sprake van een duidelijke teruggang in het aantal en het volume van wereldwijde durfinvesteringen. In het laatste drie maanden werden wereldwijd 1.742 transacties gedaan met een waarde van $ 27,2 miljard. In het derde kwartaal waren dat nog iets meer dan 2.000 transacties met een waarde van $ 38,7 miljard. Een daling van 30% in waarde en 13% in aantallen. “Een onzekere wereldwijde economie, de verwachte teruggang van de Chinese economie en vooruitzichten op een renteverhoging lijken veel durfinvesteerders voorzichtig te maken met het doen van investeringen. Deze terughoudendheid heeft zich vooral in de laatste drie maanden gemanifesteerd met een daling van het aantal investeringen van $100 miljoen en meer. Dat aantal liep terug van 72 in het derde kwartaal van 2015 tot 38 in de laatste drie maanden van vorig jaar. Zowel Noord-Amerika en Azië lieten een aanzienlijke daling zien in dit soort grote investeringen vergeleken met het derde kwartaal. Ook de omvang van de transacties is aanzienlijk gedaald. Van de transacties die het laatste kwartaal van 2015 plaatsvonden, oversteeg geen enkele de grens van $ 1 miljard. Noord-Amerika had in de laatste drie maanden van 2015 te maken met de grootste daling in het aantal mega-investeringen, gevolgd door Azië en Europa.”
 
Europese startups redelijk stabiel

Ondanks de wereldwijde teruggang in het laatste kwartaal van 2015 bleef de daling in Europa beperkt. In Europa liep het volume van de durfinvesteringen iets terug, van $3,5 miljard in het derde kwartaal van 2015 tot $3 miljard in de laatste drie maanden van vorig jaar. Het aantal transacties nam af van 347 tot 338. “Als we kijken naar Europa dan zien we dat veel Europese investeerders hun aandacht al een tijdje gaan richten op bedrijven die een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de bedrijfsvoering en echte waarde kunnen toevoegen”, zegt Weimer. Weimer: “Een aantal investeerders in Europa neemt echter een zeer conservatieve houding aan. Zij houden het geld duidelijk op zak in afwachting van de vraag hoe de business modellen van de relatief jonge ondernemingen zich ontwikkelen. Het resultaat hiervan is dat de waarderingen van bedrijven in Europa duidelijk lager uitvallen dan in Azië en Noord-Amerika. Deze ontwikkeling en de zwakke positie van de euro ten opzichte van de dollar blijven zorgen voor ideale omstandigheden voor Amerikaanse durfinvesteerders om in Europa te investeren.”

 

Gerelateerde artikelen