Komt BIK er toch?

Veel werkkapitaal zit vast in inefficiënte financiële processen
Beide kamers leunen naar een akkoord voor de investeringskorting voor het bedrijfsleven de BIK.

De omstreden investeringskorting voor het bedrijfsleven (BIK) kan vermoedelijk toch op een meerderheid rekenen in beide Kamers. In de Tweede Kamer hebben de coalitiepartijen zelf nog wel wat vragen en kanttekeningen bij de BIK. Oppositiepartijen zijn ronduit tegen het plan om in twee jaar 4 miljard euro aan bedrijven te gunnen in de vorm van de korting op investeringen. Ook het Centraal Planbureau en de Raad van State zijn kritisch op de BIK, die bedrijven bij investeringen vanaf 20.000 euro een korting geeft op de loonbelasting.

Omdat de coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, en het kabinet niet bij links kan aankloppen voor steun, is het kabinet veroordeeld tot andere partijen. Forum voor Democratie zorgt mogelijk toch voor een meerderheid. “In principe lijkt het ons goed om lasten te verlichten voor het bedrijfsleven, ook met groot geld. Ik denk dat dat op dit moment nodig is,” zei fractievoorzitter Paul Frentrop dinsdag in de Algemene Politieke Beschouwingen van de Eerste Kamer. Hij vraagt zich wel af “of de BIK daar precies het juiste en beste instrument voor is”.

De vierpartijencoalitie heeft in de Eerste Kamer 32 van de 75 zetels. Met de steun van Forum zal de BIK makkelijk door de senaat komen. Ook in de Tweede Kamer heeft het kabinet, met steun van FVD genoeg stemmen voor de regeling. De driekoppige SGP-fractie in de Tweede Kamer lijkt ook bereid voor de BIK te stemmen, mits er genoeg geld naar het midden- en kleinbedrijf gaat.

(bron: ANP; foto: Robert Anasch, Unsplash)

Gerelateerde artikelen