Inzet RPA groeit jaarlijks 50 procent

Rol van attended en unattended robots neemt toe. Ook binnen finance gaat voice het verschil maken.

“We moeten accepteren dat we in een andere, meer digitale wereld leven dan vroeger. De inzet van RPA zal alleen maar groeien met minimaal 50 procent per jaar,” zei Cees Jansen, voorzitter van de Vereniging voor Credit Management. “In 2025 verwachten we dat het gebruik van RPA gegroeid is met 195 procent,” sprak Jansen op Robotic Process Automation (RPA) in credit management, georganiseerd door fintech-bedrijf Onguard in samenwerking met de Vereniging voor Credit Management en CareerControl.

Tim Ulrich, Director Technology Transformation bij Capgemini, legde er uit hoe RPA finance processen kan verbeteren. “Allereerst is het goed om te weten dat er twee soorten RPA-robots te onderscheiden zijn. De eerste is de attended robot. Deze softwarerobot reageert op acties van de medewerker en zorgt ervoor dat bepaalde taken automatisch worden uitgevoerd om een workflow of proces te vereenvoudigen. Hij heeft als het ware aansturing nodig van medewerkers. De attended robot is een robot die voor customer service-afdelingen een uitkomst biedt,” zei hij.

De tweede soort,de unattended robot, opereert volledig zelfstandig en handelt processen af zonder tussenkomst van een medewerker. “De unattended robot wordt vaak ingezet voor backoffice werk. Deze robot is 24 uur per dag en 7 dagen per week actief. Denk binnen finance bijvoorbeeld aan facturatie. Facturen van honderden klanten kunnen in een kort tijdsbestek automatisch worden verwerkt. Ditzelfde geldt voor bankmutaties. De RPA-robot zorgt ervoor dat mutaties op basis van herkenning automatisch worden geboekt. Ook het overdragen van dossiers aan een incassobureau of gerechtsdeurwaarder gaat middels RPA heel eenvoudig. Wanneer er artificial intelligence aan toe wordt gevoegd, is het ook mogelijk om complexere opdrachten door de RPA-robot uit te laten voeren. Opdrachten waar menselijke kennis voor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het classificeren van klanten op risico’s. Voordeel voor de finance professional dat dit ervoor zorgt dat alle financiële informatie up to date en realtime inzichtelijk is. Hierdoor kan hij zich echt richten op analyse en strategie”, aldus Ulrich.

Mens-machine interactie

De rol van RPA komt hoe langer hoe meer op de voorgrond. “Onlangs kwamen we een voorbeeld tegen van een ziekmelding van een van de medewerkers van een organisatie. Middels voice en RPA is het mogelijk om een ziekmelding direct te verwerken in het systeem. Stel een medewerker is ziek en belt naar HR. De robot vraagt de medewerker alle relevante info en maakt direct een melding naar de leidinggevende. Vervolgens stelt de robot ook automatisch een out of office-bericht in voor de zieke collega. Dit is slechts een voorbeeld in HR,”zei Ulrich. “Ook binnen finance gaat voice het verschil maken.”

De kloof tussen finance en IT wordt door de komst van RPA steeds kleiner, stelt Onguard. “Om RPA binnen finance te kunnen laten slagen, is een nauwe samenwerking tussen finance en IT belangrijk. Wanneer RPA eenmaal binnen de organisatie haar weg heeft gevonden, volgen er steeds meer processen die door RPA aangestuurd kunnen worden. Belangrijk is dan wel dat er bij de IT-afdeling ruimte is om de processen te bouwen. Een nauwe samenwerking en vooruitkijken is een must als het gaat om de implementatie van RPA.”

Lees ook: Hulp voor de digitale transformatie

(bron: Onguard)

Gerelateerde artikelen