Hoor, de wind waait

Het is vaker en langer extreem warm. Dat drukt de productiviteit. Hoe blijf je toch in control?

Een serie blogs over control.

De hittegolf leidt tot een stijging van het energiegebruik in Nederland. Dit komt voornamelijk door het gebruik van airco’s en koelkasten. Waar normaal in ons land de kachel onze energienota laat oplaaien, heeft de opwarming van de aarde voor een onverwachte aardverschuiving gezorgd. Waar de klimaatmodellen voor Nederland ongeveer 1,5 graad stijging tijdens hittegolven voorspelden, is er in werkelijkheid sprake van 3 graden Celsius boven de hittegolven van begin 20ste eeuw. Nederland warmt veel sneller op dan de rest van de wereld. Het duurt niet lang of er gelden hier Spaanse toestanden.

Door Hinrich Slobbe, control prof in beide betekenissen, als associate professor aan de Business School Nederland en als directeur van Wisdom in Finance.

Best prettig voor diegenen die zich een reis naar het zuiden van Europa willen besparen. Maar als je bedenkt dat de kosten van airconditioning hoger liggen, dan de vervoerskosten naar de Mediterrane, dan kan je je inmiddels afvragen of deze ontwikkelingen wel zo gunstig zijn. Het is inmiddels een serieuze uitdaging, om de werk- en woonplekken tijdens zo’n hittegolf in control te krijgen.

Koeler = productiever

Wel eens nagedacht over de productiviteit als we door de 30 graden heen gaan? Ons land heeft wereldwijd een van de hoogste posities in de ranglijsten waar het gaat om arbeidsproductiviteit. Dat is natuurlijk te danken aan de technologische ontwikkeling, de knowhow, opleidingsniveau, competentieprofielen, en motivatie van onze beroepsbevolking. Maar vlak ook de gemiddelde temperatuur in ons koele kikkerland niet uit. Heerlijke arbeidsomstandigheden in een fris klimaat. Belangrijk voor ons welbevinden en de fysieke mogelijkheden om tot grote prestaties te komen.

Vergelijk dat eens met de bloedhitte tijdens een extreme zomer. Puffend in de auto naar het werk, zware zweetplekken onder de oksels, verlangend naar verkoeling, en eigenlijk niet meer in staat om normaal ons werk te doen. Niet voor niets hebben ze in Zuid-Europa een tropenrooster waar men begint om 7 uur en tussen 12 en en 3 een siësta inplannen, om vervolgens nog tot een uur of 8 ’s avonds door te werken. Ondanks deze aanpassingen aan het klimaat lukt het niet om aan de productiviteit van het noorden te komen. Die hitte komt nu dus naar ons toe.

Heet is het nieuwe normaal

Die hitte is uiteraard goed voor sommige businessmodellen: wijngaarden varen er wel bij. Maar als we in een subtropisch klimaat terecht komen, moeten we ook onze control-maatregelen treffen. Naast airconditioning en tropenroosters, moeten we ook na gaan denken over andere manieren van denken en werken. Meer thuis, online, climateproof, verschuiving van de dag naar de vroege ochtend, avond en nacht. Anders organiseren, de warmte voor zijn of voor je laten zweten. Het goede van het zuiden combineren met de voordelen van het noorden. Op deze manier groeien de landen van Europa naar elkaar toe.

Controllers moeten wendbaar zijn. Deze nieuwe klimaattijden vragen om anders denken. En daar hoort Aircocontrol nadrukkelijk bij. AircoControl ook: Control 3.0.

Alle blogs van prof. Hinrich Slobbe voor u op een rij gezet.

(foto: Noodle Kimm, Unsplash)

Gerelateerde artikelen