Hoger salaris en bonus zorgen niet voor extra werktevredenheid

Werken aan werkkapitaal (1)
Uit onderzoek van Vlerick Business School onder 1.300 Nederlanders in loondienst blijkt dat niet-financiële beloningscomponenten, en dan vooral de uitdaging in het werk, een veel belangrijkere rol voor de motivatie van medewerkers spelen dan de financiële componenten zoals salaris en bonus.

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat ook de intentie om de huidige baan te verlaten het meest wordt beïnvloed door niet-financiële aspecten van de baan, zoals trots zijn op de huidige werkgever, mogelijkheden om verder te ontwikkelen en betrokken worden in besluitvorming.
 
Enkele belangrijke conclusies van het onderzoek:
– Werknemers geven aan dat de uitdaging in het werk de grootste invloed heeft op de motivatie. Ook bedrijfstrots en de reputatie van de werkgever spelen een belangrijke rol. De fysieke werkplek blijkt amper invloed te hebben.

– Gemiddeld wil de Nederlandse werknemer zijn salaris verdelen in 82% vast salaris en 18% variabel. Vrouwen en medewerkers in de publieke sector kiezen voor meer veiligheid en geven aan respectievelijk 15 en 16% variabel loon te willen.

– 75% van de werknemers vindt het salarisverschil met de CEO van hun bedrijf niet te groot. Een kwart vindt het wel onacceptabel en geeft aan dat een te groot verschil zelfs een reden kan zijn om de huidige baan te verlaten.

– Nederlandse werknemers waarderen hun eigen salaris met een 3,4 op de schaal van 5. In de detailhandel is men opvallend minder positief (2,8).
 
Helderheid over salarisprocedure even belangrijk als het salaris zelf
Professor Xavier Baeten, onderzoeksleider en oprichter van het Vlerick Reward Centre: “Er is niets mis met de hoogte van het salaris, maar wel met de procedures om het salaris en de bonus te bepalen. Ons onderzoek toont aan dat werknemers zich niet betrokken voelen en niet het gevoel hebben dat ze hun grieven kunnen uiten als ze niet tevreden zijn met het resultaat. Markant is dat de tevredenheid met de procedures om de beloning te bepalen en ook het gevoel van rechtvaardigheid dat men heeft als men zijn salaris vergelijkt met dat van collega’s, even belangrijk zijn als de absolute hoogte van het salaris.”   

Beloningsopbouw transparanter en meer variabel maken
“Het is hoog tijd om het beloningsgebouw aan een grondige inspectie te onderwerpen met het oog op de evoluties op de arbeidsmarkt, met name de vergrijzing, maar evenzeer in relatie tot de economische situatie. In lijn met de wensen van de werknemers, moeten we komen tot een grotere variabilisering en druk weghalen van het vaste salaris. Dit kan door bijvoorbeeld meer in te zetten op winstdeling, maar er moet ook verder nagedacht worden over een flexibele beloningssfeer waarin werknemers zelf hun loon- en arbeidsvoorwaarden kunnen samenstellen. Werknemers hebben veelal niet het gevoel dat het huidige voordelenpakket afgestemd is op hun behoeften. En als laatste blijkt het zeer belangrijk om goed te communiceren over de logica die ten grondslag ligt aan beloningssystemen. In dit opzicht blijkt het waarom belangrijker dan het hoe. Met name de procedures moeten transparanter kunnen”, aldus professor Baeten.
 
Verantwoording onderzoek
Aan het onderzoek namen in totaal 4.877 werknemers deel, waarvan 1.300 in Nederland. Het onderzoek liep in Vlaanderen, Wallonië en Nederland en is een unieke samenwerking tussen drie mediapartners: De Standaard, La Libre Belgique en NRC Handelsblad.
 
Bron: Vlerick Business School

Gerelateerde artikelen