Hoe Philips weer denkt te herstellen

Duizenden ontslagen, decentralisatie en andere focus van R&D.

Philips schrapt dit jaar wereldwijd 3.000 banen, waarvan 1.100 in Nederland. De twee jaar erna verdwijnt wereldwijd nog eens hetzelfde aantal banen, maakte het bedrijf maandag bekend. De ontslagen horen bij een reorganisatie die topman Roy Jakobs inzet. Daardoor moet het medisch technologiebedrijf beter gaan presteren.

Philips heeft afgelopen jaar last gehad van de Chinese coronamaatregelen. Dat was één van de oorzaken van leveringsproblemen van materialen. Ook de terugroepactie voor slaapapneu-apparaten, waarvoor het medisch technologiebedrijf nog eens 85 miljoen euro apart zette, speelde Philips parten. De onderneming leed een jaarverlies van 1,6 miljard euro.

De omzet van Philips ging nog wel omhoog, met vier procent ten opzichte van een jaar eerder naar 17,8 miljard euro. Dat kwam echter vooral door overnames. Op vergelijkbare basis was er een omzetdaling van drie procent. Dat kwam vooral door de Connected Care-tak waarin onder meer de slaapapneu-apparaten zijn ondergebracht. In het vierde kwartaal groeide die tak echter weer wat.

Door de reorganisatie wordt een deel van de mensen dat zich met ontwikkeling van nieuwe producten en functies bezighoudt elders ondergebracht. Nu zit vrijwel alle onderzoek en ontwikkeling nog centraal rond Eindhoven, maar met name de doorontwikkeling van nieuwe producten gaat elders plaatsvinden. Bovendien moet er meer specifiek worden ontwikkeld voor de bestaande producten.

Met de nieuwe strategie van Philips wil topman Roy Jakobs patiëntveiligheid en de kwaliteit die zij ervaren bij hun behandeling nog belangrijker maken. “Dat moet centraal staan in alles wat we doen.” Dat moet gebeuren door onderzoek en ontwikkeling meer bij de productgroepen samen te brengen. “Dan kunnen we vernieuwingen bieden waar onze klanten en patiënten direct iets aan hebben.” Jakobs denkt zo sneller innovaties te kunnen brengen.

Een gevaar dat er geen grote, vernieuwende ontdekkingen meer worden gedaan die leiden tot heel nieuwe producten, ziet Jakobs niet. “We hebben ook vernieuwende producten gemaakt vanuit de productgroepen. Bovendien blijven we gewoon geld steken in onderzoek en ontwikkeling die minder productgestuurd is.”

Verder zijn er ook aanpassingen in de manier waarop Philips met leveranciers omgaat. Die moeten zorgen dat Philips bestellingen sneller kan leveren en zijn bestaande marktpositie kan uitbreiden. Dat moet ook leiden tot een hogere winstmarge. Die stond afgelopen jaar onder druk.

Het is niet de eerste keer dat Jakobs het mes zet in het personeelsbestand. In oktober kondigde de een week eerder aangetreden topman al 4.000 ontslagen aan, waarvan 400 in Nederland. In totaal heeft Philips wereldwijd zo’n 77.000 werknemers, waarvan ongeveer 11.000 in Nederland.

(ANP)

Gerelateerde artikelen