Overheidsinstellingen en grote bedrijven in Nederland hebben in toenemende mate te maken met een cyberaanval waarbij hackers om losgeld voor documenten vragen. In het afgelopen jaar gebeurde het bijna tienduizend keer dat criminelen digitale documenten 'gijzelden', in 2014-2015 gebeurde dat nog geen duizend keer, blijkt uit onderzoek van beveiliger Kaspersky Lab.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) becijferde dat elke tien dagen een gemeente, ministerie of een bedrijf melding maakt van een poging tot 'gijzelen' van digitale documenten, ook wel ‘ransomware’ genoemd. De Nationale politie, Europol, Intel Security en Kaspersky Lab hebben om deze problemen tegen te gaan een onlineportal opgericht om mensen te informeren over de gevaren van ransomware.

Doel van de website www.nomoreransom.org is volgens de organisaties om slachtoffers te helpen om hun gegevens te herstellen zonder losgeld te betalen aan de cybercriminelen. 'Als u besmet raakt, is de kans groot dat de gegevens voor eeuwig verloren zijn gegaan. Bewust gebruik maken van internet door een aantal eenvoudige cyberbeveiligingstips te volgen, kan infectie helpen voorkomen', staat in een toelichting.


(ANP)