Het Blokjesprogramma lijkt een voorschot op de voorgenomen beursgang van Blokker.

Het kopen van kleine stukjes van aandelen wint stevig aan populariteit. Of het een corona-gerelateerd verschijnsel is, dat is nog de vraag – maar ook de kleine belegger heeft zicht gekregen om mee te doen in het grote spel: beleggen. Immers, nu net als in de jaren ’90 de beurzen maar één weg kennen – omhoog – moet je kunnen scoren. En dan wil je ook scoren. Maar fijne aandelen (Tesla, Adyen, Amazon, Alphabet Inc. (de moedermaatschappij van Google), Apple, ed.) zijn prohibitief hoog geprijsd.

Middels fractioneel beleggen kun je een klein stukje van een aandeel kopen. Je zou kunnen kiezen € 200 te beleggen in Adyen, en daarmee één-tiende van een aandeel te verwerven (de koers staan om en nabij de € 2000). Als er dividend zou worden gaan uitgekeerd, dan zou je daar ook één-tiende van op je beleggingsrekening krijgen gestort. Fractionele aandelen zijn daarmee interessant voor mensen die met weinig geld kunnen en willen beleggen, en dan ook nog eens willen spreiden. Met enkele tientallen of honderden euro’s kun je op die manier een leuk gediversifieerd portfolio samenstellen.

In de praktijk koopt een broker (bv. Robinhood, eToro, Bits-of-Stock, en waarschijnlijk binnenkort Bux en Bitpanda) zelf het aandeel aan, waarna het in stukjes wordt verkocht aan klanten. Daarbij zijn er nog wel wat kanttekeningen te plaatsen. Zo zal de verhandelbaarheid beperkt zijn (zeker van een niet-beursgenoteerd bedrijf). En is het (juridisch) de vraag of je met slechts een deel van een aandeel ook écht aandeelhouder bent – met alle complicaties van dien. Cruciaal daarbij is ook nog een goede infrastructuur – In Nederland nog niet echt geregeld om de investeringsstromen in fracties mogelijk te maken.

Veel bestuurders laten geen kans liggen om een kans te laten liggen.. Zo niet Michiel Witteveen, de CEO van Mirage Holding (moedermaatschappij van Blokker). In het spaarprogramma Blokker&Jij, waar klanten kunnen sparen voor schuursponsjes of airfryers, komt ook de mogelijkheid om Blokjes te sparen: deeltjes van certificaten van aandelen van Blokker. Scherp varen op de tijdgeest!

Voor elke besteding van vijf euro krijgt de klant een punt, voor twintig punten kan hij een Blokje krijgen; zestien Blokjes opgeteld zijn een certificaat van een aandeel Blokker waard. Dus: wie € 1600 uitgeeft bij Blokker, kan een certificaat van een aandeel Blokker hebben gespaard. Blokjes stapelen: Lego voor de kleine belegger.

Het Blokjesprogramma lijkt een voorschot op de voorgenomen beursgang van Blokker – Michiel Witteveen zinspeelt daar al jaren op. En in dat kader is het goed trouwe klanten én potentiele (kleine) beleggers te binden. Toch is het ingewikkeld. Immers, een beursgang is nog niet aanstaande, en de vraag is gerechtvaardigd of Blokker deze corona-crisis goed doorstaat (al pleit er veel voor). De houder van een Blokje kan moeilijk handelen, al deelt hij wel mee in de winst… winst?! Dat kan even duren – en als er al winst wordt gemaakt, is het de vraag of die niet beter in de ontwikkeling van het bedrijf kan (en moet) worden gestopt. Het is dus een spannende afweging tussen korting op schuursponsjes, wasmanden, airfryers of pannensets óf investeren in Blokjes.

Een leuke puzzel in tijden van de corona lockdown.

Door Leo van de Voort. Hij is bestuursadviseur bij Fuel for Living Strategies, voormalig directeur corporate finance Kempen & Co en co-auteur van het boek Risicovreugde.