‘Fiscale regeling nodig waarmee particulieren spaargeld kunnen investeren in mkb’

Er moet een fiscale regeling komen waarmee particulieren spaargeld kunnen investeren in het mkb. Deze oproep doet Michaël van Straalen, de voorzitter van MKB-Nederland.

Van Straalen reageert hiermee op de Kamerbrief Aanvullend Actieplan mkb-financiering die minister Henk Kamp van EZ gisteren aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hierin staat dat acties van de overheid en de markt voor circa 2,7 miljard euro aan extra financiering kunnen losmaken voor het midden- en kleinbedrijf. Van Straalen vindt het positief dat EZ dit belangrijke knelpunt heeft opgepakt, maar waarschuwt dat “we er nog niet zijn. Er is meer nodig, zoals een fiscale regeling waarmee particulieren spaargeld kunnen investeren in het mkb.” 

Minister Kamp lanceerde juli 2014 het Aanvullend Actieplan mkb-financiering. De minister kwam daarmee de oproep van MKB-Nederland tegemoet, om het grootste knelpunt voor ondernemers aan te pakken. Ondernemers hadden als gevolg van de crisis grote moeite met het aantrekken van financiering. Met een breed pakket maatregelen is goed en actief hierop ingespeeld. Van Straalen: “Daar is veel waardering voor. Versterking van het eigen vermogen is en blijft van belang om ondernemers weerbaarder te maken en hun kans op succes bij de bank te vergroten.”

De voorzitter stelt echter dat nu niet op de lauweren gerust mag worden. Financiering blijft voor mkb-ondernemers het grootste probleem sinds de economische crisis. Van Straalen pleit voor een fiscale regeling die particulieren stimuleert om te investeren in het mkb. “Het financieringslandschap ontwikkelt zich bovendien snel. Ondernemers hebben moeite door de bomen het bos te zien en de weg naar de juiste financiering te vinden. Dat vraagt om een gezamenlijke aanpak. Die handschoen pakken wij graag met EZ, de banken en de markt op.” 

Nieuwe aanbieders van financiering kunnen het gat van de banken opvullen, zo meent van Straalen verder. Daarvoor moeten ze kunnen groeien in omvang. Banken hebben daar een belangrijke rol in. Klanten die zij niet of deels kunnen helpen zullen ze vaker dan nu moeten doorverwijzen.

Gerelateerde artikelen