FinTech, de automatisering van de bankrun?

Met de benoeming van Oud-minister Vermeend als FinTech afgezant wordt het streven om Nederland te positioneren als hub voor financiële vernieuwingen kracht bijgezet.

De traditionele molochen zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen hebben reeds tentatieve samenwerkingsverbanden met deze Upstarts oeps Start Ups en hun disruptive technologies gesloten. Nu is de tijd aangebroken om vrij baan te maken voor deze revolutionaire financiële beweging.
Bitcoin
Het eerste product dat de financiële wereld op zijn grondvesten heeft doen schudden is ontegenzeggelijk de bitcoin. Bij de verhandeling van de digitale decentrale munteenheid   komt namelijk geen centrale bank of overheid aan te pas. Het bitcoin netwerk produceert de ‘cryptocurrency’ met bitcoin software dat met een wiskundig algoritme het virtuele geld creëert en distribueert. Het geld komt als het ware uit de lucht vallen: ‘Geld in de Cloud!’ Men kan het vervolgens gebruiken als betalingsmiddel en ze zelfs inwisselen voor gangbare valuta.
Niet verwonderlijk dat veel financiële autoriteiten het gebruik van de munt aan banden proberen te leggen. Het ontbreken van toezicht op de creatie van de munt en de digitale transacties die ermee worden verricht, zorgt er voor dat zowel legale als illegale transacties uit het zicht van de autoriteiten kunnen plaats vinden.
Dat men nog niet massaal is overgestapt op deze munteenheid is o.a. te wijten aan het verlies in het vertrouwen in de ‘munt’ door de vele pogingen tot virtuele valsmunterij en diefstal. Met als triest hoogtepunt de arrestatie van Mark Karpeles, topman van destijds ‘s werelds grootste bitcoinbeurs MtGox, die de mysterieuze verdwijning van 850.000 bitcoins ter waarde van circa 350 miljoen toeschreef aan een bug.
Blockchain
Het bitcoin avontuur heeft echter de weg vrij gemaakt voor de volgende aanval op het traditionele betalingsverkeer: blockchain. Het openbare en nog niet gekraakte zeer geavanceerde register, waarmee de bitcoin transacties worden bijgehouden. 
__________________________________________________________________________
De European FinTech Awards is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de European Fintech Awards.
__________________________________________________________________________ 
 
Deze technologische uitvinding maakt het mogelijk om andersoortige transacties te registreren en te controleren. De tussenkomst van een derde partij, in de vorm van een bank of investeringsfonds, wordt daarbij overbodig gemaakt zoals bij het sluiten van contracten, het controleren van boekhoudingen, het beveiligen van internetverbindingen en het houden van stemmingen. Het maandenlange fiatteringtraject bij een hypotheekaanvraag is binnenkort een vage herinnering uit vroegere tijden zoals het loonzakje.
Crowdfunding en Crowdlending
Crowdfunding en Crowdlending zijn twee andere financiële diensten die ook steeds meer aan populariteit winnen bij de particuliere investeerder. Crowdfunding heeft soms wat weg van een moderne vorm van noblesse oblige, omdat het vaak wordt ingezet om mensen in financiële nood de helpende hand te bieden. 
Een prachtig voorbeeld is de door dwarslaesie getroffen Nijmegenaar Rubin de Saint, wiens droom om weer te kunnen lopen tijdelijk bewaarheid werd tijdens zijn deelname aan het testen van een exoskelet. Zijn financiële beperking maakte het hem echter onmogelijk om het exoskelet zelf aan te schaffen. Het opzetten van een crowdfunding pagina heeft het mogelijk gemaakt om de barmhartige Samaritanen te bereiken die het bedrag met grote en kleine donaties bij elkaar hebben gebracht.
Crowdfunding wordt daarnaast ook ingezet om technologische doorbraken te financieren zoals op het platform Kickstarter. In veel gevallen betreft het een product waar de donateurs zelf gebruik van willen maken en niet willen wachten totdat een bedrijf genegen is om in de nieuwe vinding te investeren. Het geld wordt dan verstrekt voor de vervaardiging van het nieuwe product om in de eigen behoefte te voorzien.
Crowdlending is een financiële dienst waarmee consumenten van leningen zoals het MKB direct gekoppeld worden aan de investeerders. Door het ontbreken van een tussenpersoon blijven de transactiekosten laag. Daarnaast krijgen kleine ondernemers de mogelijkheid om het benodigde startkapitaal bij elkaar te krijgen, die door grote financiële instellingen vanwege de geringe winstmarges wordt geweigerd. 
Onlangs heeft de robotbelegger de Nederlandse financiële markt betreden in de vorm van de nieuwe vermogensbeheerder Pritle. Deze onderneming maakt het mogelijk om laagdrempelig en kostenbesparend geheel geautomatiseerd te beleggen. De belegger geeft zijn beleggingsdoel, beleggingshorizon en risicoprofiel door waarmee vervolgens de optimale spreiding tussen aandelen, obligaties, onroerend goed, geldmarkten en grondstoffen wordt berekend. Naarmate het beleggingsdoel in zicht komt, wordt het risico automatisch afgebouwd. 
Wat bindt de klant eigenlijk nog aan de traditionele banken wanneer deze nieuwe tijd- en kostenbesparende diensten lonken? Volgens Minister van Financiën, dhr. Dijsselbloem, is dat de zorgplicht.
Financiële dienstverleners, zowel banken als kredietinstellingen, zijn juridisch verplicht om voldoende informatie over de klant in te winnen om hem van een passend advies te kunnen voorzien en zorg te dragen dat hij een weloverwogen keuze kan maken voor het afnemen van een product of dienst. 
Het maatschappelijk vertrouwen in de naleving van deze zorgplicht is door de handelwijze van deze financiële dienstverleners (verkoop van financiële producten, zoals renteswaps en beleggingsverzekeringen, aan onvolledig geïnformeerde klanten) ernstig geschaad. De repercussies van het aankopen van de door de financiële instellingen aangeprezen producten dreunen in alle lagen van de maatschappij nog steeds na. 
Mocht met de inzet van de FinTech afgezant het vertrouwen van het grote publiek in de financiële Start Ups groeien dan kan met gebruikmaking van smartswitch technologie, eenvoudig en snel worden overgestapt. In een oogwenk worden spaartegoeden en automatische incasso’s overgezet naar de nieuwe rekening en de oude rekening gesloten. Met geautomatiseerd gemak voegt de nieuwe rekeninghouder vervolgens in bij het snellere en vooral voordeligere betalingsverkeer.
 
Loraine Bito heeft de opleiding Bestuurlijke Informatiekunde gecombineerd met de universitaire studie Cultuur, Organisatie & Management om inzicht te verkrijgen in de menselijke factor tijdens veranderingstrajecten. Als IT Business Consultant begeleidde zij tijdens verschillende verandering- en transformatieprojecten van o.a. ABN AMRO Bank, ING Bank en RBS business alignment processen op het snijvlak van Business en ICT. Nu is zij werkzaam als zelfstandig ondernemer bij LB Change Facilitation. 

Gerelateerde artikelen