Financiële sector neemt minder mensen aan

Eerste negatieve werkgelegenheidsverwachting financiële dienstverlening sinds 2014 (-3%).

Ten opzichte van vorig kwartaal is de werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers hetzelfde gebleven. 

Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey uitgevoerd onder 59.000 werkgevers, waarvan 750 uit Nederland. 

Het werkgelegenheidscijfer komt uit op +4% en illustreert het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen. Desondanks verwachten werkgevers in drie van de negen arbeidssectoren minder medewerkers aan te nemen. Voor de financiële sector is dit zelfs de eerste negatieve werkgelegenheidsverwachting in vijf jaar. 

“Hoewel de werkgelegenheidsverwachting ten opzichte van vorig kwartaal gelijk is gebleven, is deze op jaarbasis met maar liefst vijf procent gedaald”, zegt Jeroen Zwinkels, Algemeen Directeur ManpowerGroup Nederland. “Vergeleken met het afgelopen jaar is het voor Nederlandse werkgevers nog lastiger om de juiste kandidaten te vinden voor hun openstaande vacatures.”

Negatieve verwachtingen
Werkgevers in de financiële sector verwachten voor het eerst sinds Q1 2014 minder medewerkers aan te nemen (-3%). Andere arbeidssectoren met een negatieve werkgelegenheidsverwachting zijn landbouw & visserij (-4%) en de transportsector (-1%). Werkgevers in de energiesector (+19%) en de bouw (+14%) zijn het meest optimistisch. 

Zwinkels: “Digitalisering en automatisering zijn niet alleen van invloed op de inhoud van banen, ze veranderen ook de gevraagde kennis en vaardigheden om succesvol te zijn. In plaats van salarisverhogingen of nieuwe medewerkers aan te nemen, raad ik werkgevers aan te investeren in hun huidige werknemers met behulp van om- of bijscholing.”

Groeiende tekorten
Maar liefst tweederde van de werkgevers in de financiële sector zegt dat veel moeite kost om geschikte kandidaten te vinden voor hun openstaande vacatures. 42 procent van hen zegt daarom betere arbeidsvoorwaarden te bieden ten opzichte van vorig jaar. Slechts 45 procent van de werkgevers in de financiële sector geeft aan meer te investeren in het om- en bijscholen van huidige medewerkers. Zwinkels: “Scholing is dé oplossing voor de huidige krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. In de toekomst hoeven werkgevers zich niet meer blind te staren op het vinden van de perfecte kandidaat. In plaats daarvan moeten potentiele werknemers worden beoordeeld op hun groeicapaciteit, waarbij de werkgever zorgt voor additionele scholing en trainingen.”

Regionale verschillen
Zowel werkgevers uit het oosten (+12%) als het westen (+8%) van Nederland verwachten dit kwartaal meer werknemers aan te nemen. Opvallend zijn echter de verschillen met het zuiden (-1%) en het noorden (-4% ) van het land, waar werkgevers negatief zijn over de aanwas van nieuwe medewerkers. Zwinkels: “Deze cijfers laten zien dat er ook op landelijk niveau aanzienlijke verschillen bestaan in het optimisme onder werkgevers. Het zou kunnen dat de negatieve werkgelegenheidsverwachting te wijten is aan de krimpende bevolkingsaantallen in zowel het noorden als het zuiden van Nederland waardoor het werkgevers meer moeite kost om hun vacatures vervuld te krijgen.”

Gerelateerde artikelen