Financial voor het leven

fallback
Eens een financial, altijd een financial, moet het levensmotto van Piet van Ruijven zijn. 86 jaar, maar nog steeds actief in de branche. Vijftien jaar na zijn pensionering kwam hij op de loonlijst van zijn zoon.

‘De jongste bediende in de zaak van mijn zoon,’ zo omschrijft de Amsterdamse Rijven zichzelf. De enige medewerker op de loonlijst van Linschoten & co. was in het verleden onder meer procuratiehouder bij Brunschwig Chemie. Op zijn 67ste ging Van Ruijven met pensioen.

Jenever
Bloed stroomt waar het niet gaan kan, dus drentelde Van Ruijven met grote regelmaat rond in het accountants- en belastingadvieskantoor van zijn zoon. Op een gegeven moment deed hij zelfs de administratie van een van de klanten. Salariëring in die tijd: een fles jenever. ‘Mijn vader wilde er nooit wat voor hebben’, zegt de 54-jarige Ruijven junior. ‘Maar op een gegeven moment wilde ik niet meer dat hij het voor niets deed. We konden immers wel het een en ander via de zaak regelen.’ Naast de vrijstelling van sociale premies is er bij Van Ruijven senior nóg een financieel voordeel voor de werkgever: van pensioenopbouw is geen sprake.

Beroerte
De jenever werd ingeruild voor euro’s, iedere donderdag is Ruijven senior nu werkzaam bij zijn zoon. ‘Ik doe lichte werkzaamheden zoals archivering en kopiëren van stukken, het bijhouden van en completeren van juridische en fiscale vakstudie, alsmede lichte boekhoudkundige werkzaamheden. Na mijn TIA, een lichte beroerte, heb ik soms wat moeite om uit mijn woorden te komen. Daarom doe ik geen telefoongesprekken. Maar ik vind het erg leuk om te werken en daarbij mijn zoon van dienst te kunnen zijn. Ik ben geen stilzitter.’

Toekomst
Gedreven financials met decennialange ervaring en lage werkgeverslasten: de toekomst in vergrijzend Nederland? Niet als het aan Van Ruijven junior ligt. ‘Als het mijn vader niet was, had ik hem niet aangenomen. Jaren geleden, voordat er al sprake was van langer doorwerken, had ik een telefoongesprek met een sollicitante die me vertelde dat ze jarenlange ervaring had bij een advocatenkantoor. Ik vroeg op een gegeven moment naar haar leeftijd, maar ik kreeg als antwoord: “als ik u die vertel, wilt u me niet op gesprek hebben.” Ik nodigde haar uit om langs te komen. Ze bleek een zeer oude dame van negentig jaar.’

Oudste werknemer
Van Ruijven nam de krasse sollicitante niet aan. ‘Ik vond dat niet eerlijk tegenover jongere kandidaten. Dat begreep ze wel. Ze wilde echter zo graag werken, dat ze zelfs bereid was om het voor niets te doen.’ Voor de oude Ruijven maakt Ruijven junior dus een uitzondering. Daardoor werd hij onlangs door een verzekeringsmaatschappij bekroond tot oudste werknemer van Nederland.

Gerelateerde artikelen