De Amerikaanse centrale bank waarschuwt dat de markt voor bedrijfsleningen 20 procent is gegroeid.

Omdat de markt voor bedrijfsleningen vorig jaar 20 procent is toegenomen, nemen de risico's toe, zo waarschuwt de Fed in een halfjaarlijks rapport.

De koepel van Amnerikaanse centrale banken wijst erop dat de bedrijven met de grootste schuldenlasten ook vaak degene zijn die de meest riskante leningen afsluiten. De bescherming tegen wanbetaling door leningverstrekkers heeft volgens de centrale bankiers bovendien steeds minder om het lijf.

Lees ook: 4 financiële problemen die een bedrijf in gevaar kunnen brengen.

Sinds vorig jaar hamert de Fed al op de risico's van leningen aan bedrijven die al flinke schulden meetorsen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij bedrijven die een overname willen financieren door het over te nemen bedrijf op te zadelen met schulden. Soms worden deze schulden door leningverstrekkers ook gebundeld met andere leningen en verhandeld als effecten.

De Fed vraagt zich af hoe dergelijke riskante bedrijfsleningen zich houden in tijden van minder voorspoed. Tijdens de financiële crisis zorgden vooral herverpakte hypotheken voor problemen.

 

Word een onmisbare business partner

Als controller kun je niet stil blijven staan. Je wilt de managers proactief ondersteunen bij het nemen van beslissingen in strategische situaties. Wat is hiervoor de juiste aanpak? Volg de training De Controller als Business Partner.

Bekijk het programma