Faillissement voor zes procent mkb-bedrijven

Wanbetalingen gaan meer dan verdubbelen na afbouwen steun.

Eén op de zestien kleine bedrijven gaat binnen anderhalf jaar failliet. Dat is het gevolg van het grotere risico op betalingsachterstanden en verslechterende kredietscores. Het wanbetalingspercentage in de meest kwetsbare sectoren zal oplopen tot minstens zes procent. Dit zijn de horecasector (7%), toerismesector (5%), en uitzendsector (5,5%). Het gemiddelde wanbetalingspercentage bedraagt voor mkb’ers doorgaans 1,3 tot 2,3 procent.

Dit blijkt uit analyses van Experian, een internationale leverancier van informatiediensten. Die voorziet dat veel mkb-bedrijven dit jaar op zoek gaan alternatieve krediet- en leenregelingen van financiële instellingen. Dit omdat de financiële steun van de overheid die samenhangt met de pandemie zal afnemen. Experian verwacht dat de kredietwaardigheid van bedrijven de komende kwartalen minder wordt naarmate de betaalpauzes en steunprogramma’s wegvallen.

Kleine bedrijven lopen het grootste risico, stelt Experian. Van september 2019 tot eind vorig jaar is het kredietrisico voor bedrijven met vier of minder werknemers het sterkst gestegen.

Zeer kleine bedrijven (eenmanszaken en bedrijven met maximaal vier werknemers) blijven onder zware financiële druk staan. De kans dat zij de komende achttien maanden failliet gaan, is twee tot drie keer groter dan voor bedrijven met vijftig of meer werknemers.

Het kredietrisico voor bedrijven met vijf of meer werknemers stabiliseerde zich in het derde kwartaal van 2020. Waarschijnlijk kwam dit door het versoepelen van de lockdown-maatregelen en de NOW-regeling. Maar wanneer deze regeling ten einde komt, zullen ook deze mkb’ers op zoek gaan naar alternatieve financieringsbronnen.

Hoewel het werkloosheidscijfer in Nederland in 2020 steeg, daalde het aantal faillissementen. Dit duidt er waarschijnlijk op dat bedrijven personeel ontslaan om de kasstroom op peil te houden en het hoofd boven water te houden. Dit beleid is op de lange termijn niet te handhaven, aangezien veel van deze bedrijven een groter risico zullen lopen zodra de financiële steun van de overheid afneemt.

Gerelateerde artikelen