De recent voorgestelde Diverted Profits Tax is een van de maatregelen die de Britten nemen om te voorkomen dat multinationals in het VK gemaakte winst via 'artificial arrangements' wegsluizen zonder daar belasting te betalen. Onder meer de overkoepelende accountantsorganisatie ACCA heeft al gewaarschuwd dat deze wet ook wel eens extraterritoriale werking zou kunnen hebben.

Ook de Britten treden op tegen belastingontwijking door grote, internationaal opererende concerns. Multinationals zouden lokaal voortaan 25% belasting over in het Verenigd Koninkrijk gemaakte winsten moeten betalen – minister Osborne van Financiën hoopt daarmee de komende vijf jaar ca. 1 miljard pond extra binnen te halen.
 
Onder meer de ACCA heeft al gewaarschuwd dat deze wet ook wel eens extraterritoriale werking zou kunnen hebben, en daarmee niet-Britse belastingautoriteiten tegen de schenen zou schoppen. De Diverted Profit Taks botst met bestaande belastingverdragen en ondermijnt de aanpalende BEPS-initiatieven (Base Erosion and Profit Shifting) van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die door Groot Brittannië ondersteund wordt.

De OESO werkt aan nieuwe internationaal geldende belastingregels, die paal en perk moeten stellen aan het ‘kunstmatig’ wegsluizen van winsten door multinationals. Recent werd een discussiestuk voorgelegd dat zich specifiek bezighoudt met punt 7 uit het BEPS-rapport, Preventing the artificial avoidance of PE- (permanent establishment)status.
 
Bron:  www.gov.uk
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 

Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
- Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
- Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
- Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
- Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
- Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
- Opname in AccountantWeek’s Who’s Who - bekeken door 30.000 financieel managers
- Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT

Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl

PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via [email protected].
___________________________________________________________________________________________________