Europees plan voor kredietcrisis

De leiders van de vier grootste Europese economische grootmachten Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië gaan samen de financiële instellingen helpen maatregelen te nemen tegen de kredietcrisis. Ook willen de leiders sancties instellen tegen topmannen van banken die door de overheid gered moeten worden.

De Europese leiders kwamen onlangs samen in parijs. De Franse president en gastheer Nicolas Sarkozy vergaderde met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Gordon Brown en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Ook de president van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet en voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie deden mee aan het overleg.

Na afloop van de bijeenkomst werd er gesteld dat er op korte termijn een internationale top over de chaos in de financiële wereld moet komen. Sarkozy zei dat de leiders hebben afgesproken banken in hun landen die in moeilijkheden komen, krachtig te steunen. Maar een noodfonds zoals in de Verenigde Staten komt er niet.

‘Ieder land moet met eigen middelen de eigen financiële sector ondersteunen, maar onderling wordt dat wel afgestemd,’ zei Sarkozy. De vier leiders spraken af sancties te nemen tegen falende banktopmannen, maar zeiden niet precies wat die moeten voorstellen. Wel dwarsboomde Frankrijk vorige week een vertrekpremie van 3,6 miljoen euro voor Dexia-topman Axel Miller als voorwaarde voor hun hulp aan de verzekeraar.

Merkel zei tijdens het overleg dat het belangrijk is dat de Europese landen ieder hun eigen verantwoordelijkheid nemen op nationaal niveau, zonder daarbij ander landen schade te berokkenen. Brown zei dat tijdens het overleg is afgesproken dat de Europese Investerings Bank (EIB) wordt gevraagd snel Europese fondsen ter waarde van 32 miljard euro vrij te geven. Daarmee moeten middelgrote en kleine bedrijven te hulp worden geschoten die het slachtoffer zijn geworden van de kredietcrisis.

Gerelateerde artikelen