Brussel heeft de verwachting voor de recessie bijgesteld van 7,7 naar 8,7 procent krimp.

De Europese economie gaat dit jaar door een dieper dal dan Brussel nog maar twee maanden geleden verwachtte. In een nieuwe prognose rekent de Europese Commissie op een gemiddelde krimp van 8,7 procent in de eurozone, terwijl ze begin mei uitging van min 7,7 procent. Voor de zwaar door de epidemie getroffen zuidelijke lidstaten stelt het dagelijks EU-bestuur de cijfers fors naar beneden. Italië zak maar liefst 11,2 procent krimpen, Spanje 10,9 en Frankrijk -10,6 procent, verwacht Brussel.

"De economische gevolgen van de lockdown zijn heviger dan we aanvankelijk hebben ingeschat," aldus vicevoorzitter Valdis Dombrovskis. Voor Nederland blijft de verwachte krimp in 2020 staan op 6,8 procent. Ook het Europese herstel zal minder krachtig zijn dan verwacht. De commissie rekent op een economische groei in de eurolanden volgend jaar van gemiddeld 6,1 procent. Nederland blijft daar met 4,6 procent achter.

Voordelig effectiever in reporting

Steek je veel tijd in het produceren en lezen van rapportages, budgetteren en forecasten? Volg dan de Leergang Reporting en ontvang 32% korting. In 3 dagen leer je effectiever rapporteren, sneller en beter forecasten en neem je adequate beslissingen op basis van de belangrijkste business drivers.

Bekijk het programma

(bron: ANP)