Einde btw-integratieheffing

Ondernemers die niet volledig recht op aftrek van btw hebben en die nieuw onroerend goed in gebruik nemen, hebben na 1 januari 2014 niet meer te maken met de integratieheffing. De integratieheffing komt er op neer dat deze ondernemer uiteindelijk over de volledige bouwkosten btw is verschuldigd, ook al zijn bepaalde kosten zonder btw ingekocht.

Hierover bericht Grant Thornton.

Het goede nieuws
Er is geen btw meer verschuldigd over ingekochte goederen en diensten waarop geen btw drukt, zoals bij grond, oude panden, verzekeringen en leges het geval kan zijn. Dit bespaart dus btw.

Het slechte nieuws
Er is geen financieringsvoordeel meer tijdens de bouwfase, omdat de btw tijdens deze fase niet meer 100% aftrekbaar is, maar slechts voor het percentage waarvoor de onderneming recht heeft op aftrek heeft volgens de pro rata berekening. Bovendien geldt dat de waarde waarover de integratieheffing verschuldigd was niet langer meetelt als belaste omzet. Daardoor valt het percentage van de btw op de algemene kosten waarvoor recht op aftrek bestaat (pro rata) en dus het terug te vragen btw-bedrag voortaan lager uit. Dit kost dus btw.

Voor onroerend goed in aanbouw met oplevering in 2014 geldt een overgangsregeling.

Is het goed of slecht nieuws voor u?

Of de nieuwe regeling voordeliger is dan de huidige hangt helemaal af van uw specifieke situatie.

Neemt u rondom de jaarwisseling onroerend goed in gebruik en heeft u invloed op de datum van ingebruikname, dan kunt u voor de btw wellicht een voordeel behalen. Afhankelijk van uw situatie is het voordeliger om net voor of net na de jaarwisseling de onroerende zaak in gebruik te nemen.

Bron: Grant Thornton

Gerelateerde artikelen