Een stip op de horizon voor iedereen

Zelfontwikkeling op het werk verhoogt prestaties en verlaagt stress, zelfs in negatieve omstandigheden.

Een sterke wens van een werknemer om competenter te worden, is een goede voorspeller van een hoog welbevinden, blijkt uit het recente proefschrift ‘Striving and thriving’ van Arjan van Dam, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het welbevinden van veel mensen wordt bedreigd door externe druk die onze snel veranderende samenleving met zich meebrengt. Die druk is ook duidelijk zichtbaar op de werkvloer. Welbevinden heeft niet alleen de intrinsieke waarde van ‘je goed voelen’. Het resulteert ook in een langere levensduur, een betere gezondheid, en betere werkprestaties.

Een doel maakt beter

Van Dam laat zien dat het doel om je competenties te ontwikkelen lijkt te zorgen voor meer welbevinden. Dat geldt zelfs in weinig positieve situaties zoals voor medewerkers die met ontslag bedreigd worden.

Puur presteren en het tonen van competenties blijken daarentegen juist helemaal niet vaak gerelateerd te zijn aan welbevinden. Van Dam concludeert dat het voor werkgevers belangrijk is om oog te hebben voor het soort doelen dat medewerkers zichzelf stellen, en vooral om een werkomgeving te geven die deze leerdoelen ondersteunt. Als een werknemer zichzelf graag wil ontwikkelen en daarvoor de ruimte en de faciliteiten krijgt van de werkgever, dan wordt de werknemer daar gelukkiger van, wat leidt tot betere prestaties op het werk.

(bron: CHRO.nl; foto: Danica Tanjutco, Unsplash)

Gerelateerde artikelen