Koninklijke DSM N.V. heeft vandaag bekendgemaakt dat het definitieve overeenstemming heeft bereikt over de overname van Tortuga via een transactie geheel in contanten voor een totale ondernemingswaarde van circa EURO465 miljoen.

Afhankelijk van de daadwerkelijk door Tortuga behaalde EBITDA in 2012 kan de koopprijs op basis van hetzelfde EBITDA-veelvoud worden aangepast tot een ondernemingswaarde van maximaal circa €490 miljoen. Afhankelijk van de vervulling van de gebruikelijke voorwaarden zal de transactie naar verwachting in het eerste kwartaal van 2013 worden afgerond.

Tortuga, een particuliere Braziliaanse onderneming, is een vooraanstaand producent van diervoedingssupplementen, met name voor op grasland gehouden slacht- en melkvee. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Sao Paulo (Brazilië) en heeft circa 1.200 mensen in dienst. Tortuga beschikt over drie productielocaties in Brazilië. De verwachte netto-omzet over 2012 is circa €385 miljoen, met een EBITDA van circa €60 miljoen. DSM ziet aantrekkelijke omzet- en andere synergieën met het bedrijf.

Feike Sijbesma, CEO en Voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, verklaarde: “DSM heeft tot nu toe voor €2,2 miljard aan groeibevorderende acquisities afgerond sinds de onderneming begon aan de uitvoering van het huidige strategische plan, minder dan twee jaar geleden. Daarvan is €1,8 miljard besteed in het cluster Nutrition. Na afronding van de aangekondigde acquisities zal het cluster Nutrition op pro forma basis uitkomen op een omzetniveau van meer dan €4 miljard op jaarbasis. Dit zal resulteren in een sterkere en stabielere groei en winstgevendheid voor DSM als geheel. Deze acquisitie past volledig in DSM’s strategie. Wij blijven ons richten op het creëren van waarde voor alle stakeholders door te voorzien in innovatieve en duurzame oplossingen voor de grootste uitdagingen waar de wereld nu en in de toekomst mee te maken heeft.”