DNB: witwassen Europees aanpakken

Het voorkomen van witwaspraktijken bij banken gaat vaak fout, zegt DNB-directeur Frank Elderson: "Maar het probleem speelt niet alleen in Nederland."

“Als ik boef was zou ik me rot lachen. Het is de hoogste tijd om na te denken over hoe we dit naar een internationaal, Europees niveau kunnen brengen.”
Eerder dit jaar kregen Rabobank en ING honderden miljoenen euro’s boetes wegens nalatigheid bij het voorkomen van witwassen. Ook bij Danske Bank speelt een grote zaak. En donderdag was er een inval bij Deutsche Bank in Frankfurt in verband met een witwasonderzoek. Als een toezichthouder ingrijpt gaat het een tijdje goed maar later verslapt de aandacht bij de banken weer, zegt Elderson.

Kwartje is gevallen bij top van banken

De DNB-directeur heeft wel de indruk dat het kwartje is gevallen bij de top van de banken. Banken zijn nu aan het uitzoeken of het mogelijk is om gezamenlijk op te treden bij het signaleren van verdachte transacties en mogelijke terrorismefinanciering. Daar komen waarschijnlijk wel privacyaspecten bij kijken, maar DNB wacht de plannen af.

Zo hou je witwassers buiten je bedrijf
Of er meer lijken uit de kast komen, kan Elderson niet zeggen: “Ik kan niks uitsluiten.” DNB kijkt naar een aantal zaken, maar mag geen mensen afluisteren. Het Openbaar Ministerie (OM) benadert de kwestie meer vanuit de witwaskartels en criminelen. “Ze zien dat er geldstromen lopen en die gaan uiteindelijk via de bank.”
Een ander in het oog springende agendapunt voor het toezicht van DNB in 2019 is de technologische vernieuwing in de financiële sector. DNB wil onder meer uitzoeken of de centrale bank meer kan doen met digitalisering. Ook gaat de toezichthouder in kaart brengen waar de risico's precies zitten als banken diensten uitbesteden aan derde partijen als techbedrijven.

Gerelateerde artikelen