Voorspellingen doen over technologieën is leuk en lastig tegelijk. Aangekondigde ontwikkelingen lopen vaak anders, terwijl ondertussen nieuwe technologieën iedereen weer verrassen. Trendwatcher Richard van Hooijdonk over de belangrijkste groei- en innovatiegebieden.

Omdat de meeste techbedrijven van nature nogal mysterieus zijn, is het niet eenvoudig om technologische ontwikkelingen te voorspellen. Virtual reality, big data en het Internet of Things waren grote groei- en innovatiegebieden in 2016. We verwachten dat deze stijgende lijn zich zal voortzetten. Hiernaast zullen het concept van de digitale tweeling, sensortechnologie, blockchain, chatbots en andere technologieën een grote rol gaan spelen. De volgende technologieën zullen dit jaar uit de ‘emerging’ fase komen en zullen in een groot aantal sectoren flinke disruptie veroorzaken.

1. Virtuele wereld place to be
Tot voor korte waren het vooral de grote bedrijven met grote budgetten die investeerden in virtual realitytechnologie. Het afgelopen jaar kwamen er echter diverse virtual reality headsets op de markt waarmee consumenten er eindelijk voor het eerst zelf kennis mee konden maken. Naar verwacht worden VR en AR echte game changers, zowel voor op het werk als voor vrijetijdsbesteding. Industrie-experts voorspellen dat de wereldwijde inkomsten voor de virtuele en augmented reality markt in 2020 meer dan $160 zal bereiken.

2. De digital twin
Wanneer je kunstmatige intelligentie, het Internet of Things, virtual reality en augmented reality combineert krijg je een soort ‘digital twin’ of digitaal evenbeeld – een geautomatiseerde, (sensor)data-gegenereerde versie van bijvoorbeeld een persoon, product, proces of dienst. Hierdoor kan iets of iemand op twee plaatsen tegelijk zijn en handelingen verrichten. Een digital twin neemt namens jou beslissingen, interacteert met instanties ene leidt min of meer een eigen leven. Ze worden gevoed met al onze data, waarvan er steeds meer beschikbaar komt. . Volgens Gartner Inc., ’s werelds grootste IT-onderzoeks- en adviesbureau, krijgen we dit jaar steeds meer te maken met ‘digital twins’. Experts denken dat honderden miljoenen ‘dingen’ in de komende jaren door digital twins worden vertegenwoordigd. 

3. Devices worden actieve deelnemers
Niet alleen elk apparaat, maar ook elke ruimte die je je maar kunt voorstellen is tegenwoordig voorzien van sensortechnologie. En apparaten gaan met elkaar communiceren. Informatie over gebruikspatronen, temperatuur, geluidsniveaus, vochtgehalte en alle andere variabelen in deze apparaten en ruimtes worden op verschillende tijdstippen per dag of zelfs continu gemonitord. Apparaten zoals je koelkast, TV, beveiligingscamera’s, sloten en thermostaten staan binnenkort allemaal met elkaar in verbinding om processen en energieverbruik efficiënter te maken. Naar schatting zijn er in 2018 maar liefst zes miljard verbonden apparaten die actief hulp vragen van kunstmatige intelligente platforms.
__________________________________________________________________________

Richard van Hooijdonk - Keynote spreker op Financial Systems 2017

Waarom bezoekt u Financial Systems 2017?
+ In een dag inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen op het snijvlak van Finance en IT.
+ Volop kansen om nieuwe innovatieve IT-partners te ontmoeten en te selecteren.
+ Gratis toegang tot presentaties over de nieuwste technologieën binnen uw vakgebied.
+ Kennis uitwisselen en netwerken met vakgenoten over zaken als IoT, Analytics, Big Data.
+ Richard van Hooijdonk, trendwatcher en futurist, geeft een wervelende presentatie.
+ Paul Bessems, pionier en strategisch organisatieadviseur, vertelt u over slim samenwerken met Blockchain organiseren.

Meld u nu gratis aan...
__________________________________________________________________________

4. Blockchain-apps
Er ontstaan dit jaar blockchaintoepassingen voor Internet of Things devices. De intelligente, geautomatiseerde grootboeken zijn uitermate geschikt voor het loggen en monitoren van netwerkactiviteiten die bestaan uit duizenden, zelfs miljoenen virtuele processen en aangesloten apparaten. Dit jaar zien we de opkomst van bedrijven die verschillende blockchain-apps ontwikkelen voor toepassingen in onder andere de financiële sector en de gezondheidszorg. Experts zijn van mening dat de wereldwijde blockchain-technologiemarkt in 2021 de 2.2 miljard dollar overschreden heeft.

5. Gestructureerde datamining wordt big business
Dankzij recente ontwikkelingen in de natuurlijke taalverwerking, beeldherkenning en sentimentanalyse of opiniemining gaat het steeds beter lukken de eindeloze stroom van gegevens die we produceren te analyseren en te gebruiken, Dit jaar verwachten we een groot aantal verbeteringen in datamining en het ziet er dan ook naar uit dat big data ‘big business’ wordt. Met nieuwe dataminingtechnieken zijn bedrijven binnenkort bijvoorbeeld in staat om het analyseren van klantenservicegesprekken te automatiseren, waardoor de kwaliteit van de klantenservice en de klanttevredenheid direct verbeterd wordt.

6. Intelligente chatbots en virtuele assistenten worden alsmaar slimmer
“De toekomst van de technologie ligt in de menselijke taal, conversatie is de nieuwe interface en bots zijn de nieuwe apps”, aldus CEO van Microsoft Satya Nadella. Kunstmatige intelligentie gaat ook bij het Internet of Things en in clouddiensten een grote spelen. Intelligentie virtuele assistenten zoals Siri of Google Now worden hierdoor steeds intelligenter en ze gaan apps vervangen. We gaan steeds meer met dit soort devices praten. In de toekomst kun je via een Skypegesprek een steak bestellen. En bestellen en betalen gaat steeds eenvoudiger en naadlozer: de betaling wordt bijvoorbeeld door een betaalbot afgehandeld, wat voordeliger is dan een zogenaamde in-app bestelling. Omdat de bestelling plaatsvindt in de cloud, worden ook de gegevens van het restaurant opgeslagen: de klant hoeft er dus de volgende keer niet meer naar te zoeken. 

Meer weten? Download gratis het ebook Trends 2017. 


Topspreker, trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk biedt inspirerende lezingen over de impact van nieuwe technologie op de manier waarop we leven, werken en ondernemen. Ruim 420.000 mensen bezochten zijn inspiratiesessies in binnen- en buitenland. Bekend van RTL, BNR, VARA/BNN en gastdocent aan Nyenrode en Erasmus universiteit.