Doe dit voordat je begint met blockchain

Blockchain-expert Herman Nekkers adviseert niet te hard van stapel te lopen: "Investeer vooral in kennis."

Sommige experts voorspellen een gigantische toekomst voor de blockchain-technologie. Dat kan bij sommige financials een sterk gevoel van urgentie opwekken. Uit onderzoek blijkt dan ook dat 60 procent van de Nederlandse bedrijven meer wil weten over blockchain.
Hij zegt: “Investeer vooral in kennis”. Want blockchain zit nog nauwelijks in de productfase. Met een training weet je of blockchain voor jouw organisatie iets oplevert.

Lees de whitepaper: Aan de slag met vier toepassingen voor blockchain
 
Als je deze stappen zet, weet je of je aan de slag moet met blockchain:

Stap 1 Oriënteer je eerst

Voor informatie, platformen en experimenteer-tools zijn er Multichain en Openchain. Bij Openchain bepaal je zelf de regels. Eén autoriteit valideert de transacties. Verder is er Hyperledger, een collectief om kleinere initiatieven samen te brengen. Ten slotte is er het bekendere Ethereum, een platform waarmee ontwikkelaars applicaties met het blockchain-principe bouwen. Maar, kijk ook eens naar andere bedrijven die succesvol met blockchain aan de slag zijn gegaan.

Stap 2 Waar kun je blockchain het beste voor gebruiken?

Zeker voor financiële processen, maar in zijn algemeenheid processen waar veel checkwerk voor nodig is, maar ook processen met herhaling. Die zijn tijdrovend, waardoor het gebruik van blockchain veel tijdsbesparing oplevert. Voordeel van blockchain is ook dat er veel minder fouten worden gemaakt.

Stap 3 Is er wel een probleem?

Kijk of een probleem niet beter is op te lossen met bijvoorbeeld nieuwe software of een simpele update.

Stap 4 Begin klein

Op de financiële afdeling kun je denken aan de mogelijkheid om te betalen in bitcoins. Dat voelt als een teen in het water. Je kunt ook een online wallet gebruiken, maar doe voorzichtig. Probeer eerst kleine bedragen of een beperkt aantal klanten. Zonder veel kennis kun je cloudbased diensten gebruiken van bedrijven als Microsoft of het open source platform Multichain.