Den Haag wil ook tijdelijk werk behouden

Kabinet niet blij met KLM besluit om tijdelijken te ontslaan. NOW-regelingen in EU veel gebruikt.

Het besluit van KLM om personeel met een tijdelijk contract te ontslaan is in Den Haag niet goed gevallen “Het zou een slecht signaal zijn”, reageerde minister Wouter Koolmees  van Sociale zaken en Werkgelegenheid gisteravond op tv. Hij vindt dat de onderneming ook een zekere verplichting naar de samenleving heeft om banen te behouden. Premier Mark Rutte zei in de Kamer dat het kabinet donderdag contact zal opnemen met het bedrijf.

De NOW-regeling om personeel ook nu tijdens de coronacrisis in dienst te houden telt namelijk ook voor tijdelijk personeel en ZZP'ers.

In Londen wordt momenteel druk overlegd over een vergelijkbare regeling voor de 36.000 werknemers van British Airways. Verwacht wordt zij aanspraak kunnen maken op een steunprogramma van de Britse overheid om een deel van hun salaris vergoed te krijgen. Door corona-werktijdverkortingen zitten ook al 4 miljoen Franse werknemers werkloos thuis, een vijfde van alle Franse werknemers. De overheid daar heeft al 400.000 bedrijven toestemming gegeven werknemers tijdelijk als werkloos in te schrijven. Zij krijgen van de staat 84 procent van hun loon uitgekeerd. Sommige bedrijven vullen dat zelf aan tot 100 procent (zoals Chanel en Hermès).

In Spanje zijn al bijna 900.000 hun baan kwijt door Covid-19. Ook daar gaat het vooral om tijdelijke en flexibele betrekkingen. Een recordaantal van ruim 300.000 Spanjaarden klopte afgelopen maand aan bij het ministerie van Arbeid voor een werkloosheidsuitkering. Het totale aantal mensen dat zonder werk zit en afhankelijk is van een uitkering nam daardoor toe tot ruim 3,5 miljoen. De werkloosheid in Spanje behoort al tot de hoogste van alle geïndustrialiseerde landen, bijna 14 procent van de beroepsbevolking zit zonder baan.

Door de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan is de Duitse economie, de grootste economie van Europa, vrijwel volledig tot stilstand gekomen. Veel bedrijven en winkels zijn gesloten. De Duitse regering werkt aan enorme steunpakketten om de economie te stimuleren. KfW heeft circa 500 miljard euro klaarliggen voor steun. Het is vrijwel zeker dat Duitsland dit jaar in een stevige recessie zal belanden door de crisis.

Lees ook: Webinar NOW: veel vragen berekening omzetverlies

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen