De belastingdienst zoekt u! (fiscalisten en accountants)

De fiscus gaat 4200 fiscalisten, accountants, ict'ers en data-analisten werven. Wat heeft de belastingdienst te bieden?

“Durf, initiatief en verantwoordelijkheid nemen”. Dat zijn kerneigenschappen om te kunnen werken bij de Belastingdienst, zegt programmamanager Instroom, Dike Sialino-Keen. Hoe pakt ze dat aan, 4200 fte'ers werven?

Want de Belastingdienst beleeft een ongekende leegloop (door een mislukte vertrekregeling), het imago is bij veel mensen matig, personeel is vergrijst en de salarissen zijn een stuk lager dan in de marktsector. Ze is sinds juli bezig met de werving en is positief over de allereerste resultaten. De belastingdienst heeft tot nu toe 600 mensen aangenomen, bijna 15 procent van het aantal dat nodig is.
De werkelijkheid is volgens Sialino-Keen anders dan de perceptie: dat er bij de Belastingdienst gemiddeld oudere mensen werken klopt, maar met de nieuwe instroom wordt dat grotendeels teniet gedaan. Dat de fiscus stroperig zou zijn, vindt ze ook echt achterhaald: “Veel sollicitanten die hier zijn geweest voor een gesprek, waren verrast over de snelheid van de procedure.”
De Belastingdienst zoekt personeel op alle niveaus: de financials krijgen vooral taken als toezicht, behandeling van aangiften en doen controles. Voor grote of kleine bedrijven of voor particulieren. Een kantoorbaan hoeft het niet te zijn: voor controles is juist het contact met bedrijven van belang en zijn de mensen veel op pad.

Carrière maken is eenvoudig

Carrière maken is volgens Sialino-Keen misschien wel eenvoudiger dan bij een administratiekantoor of accountantbureau: “Sollicitanten kunnen bij ons niet alleen kiezen tussen grote- en kleine bedrijven of particulieren, maar ook terecht op afdelingen als fraude-opsporing, inning van belastinggeld, buitenland, BTW en wetgeving.” Bovendien zijn er in bijna elke provincie plekken: er zijn negentien vestigingen voor het mkb, tien lokaties voor het grootbedrijf, vier voor particulieren en een kantoor in Heerlen voor particulieren in het buitenland.

Lees ook: Financials hebben banen voor het uitzoeken

Sinds de campagne hebben 2500 mensen gesolliciteerd. Sialino-Keen vraagt mensen die zij geschikt acht om thuis een persoonlijkheidstest in te vullen, waarmee ze naar de ‘sollicitatieboulevard’ in Utrecht komen. Dan gaat alles snel: de sollicitant heeft twee gesprekken met steeds twee mensen, bijvoorbeeld: een toekomstige collega met iemand van werving en selectie en het tweede gesprek met een teamleider en psycholoog. Meteen daarna – ze kunnen er ter plekke op wachten – krijgen de geschikte sollicitanten een aanbod: een lokatie, een specialiteit, salarisvoorstel en een op de persoon toegesneden pakket arbeidsvoorwaarden.

Geen auto van de zaak

“We zoeken vooral medewerkers die accountancy hebben gestudeerd of bedrijfskunde, zowel op HBO- als universitair niveau. Maar er zijn ook mensen nodig met een andere achtergrond”, vertelt Sialino-Keen: “Zoals HBO-Rechten, ICT en data-analisten.” Ze beseft dat de Belastingdienst op één punt niet kan matchen met het bedrijfsleven: salaris. Er is ook geen auto van de zaak. “Voor juniors kunnen we wel concurreren”, zegt ze. “Maar na een paar jaar gaan de beloningen uiteen lopen met die van bedrijven.”
Het salarisbod dat de Belastingdienst aan sollicitanten doet, loopt sterk uiteen. Bijvoorbeeld voor fiscalisten varieert dat van 3130 euro bruto per maand tot maximaal 6097 euro. “Maar sollicitanten komen vooral bij ons voor andere dingen”, zegt Sialino-Keen. “Het maatschappelijk belang dat de fiscus heeft voor het goed functioneren van Nederland, dat hoor ik vaak. Vooral jongeren willen werk dat betekenis heeft en uitdagend is.”

De programmamanager wijst graag op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Bij de Belastingdienst geen 60-urige werkweken en overwerk in het weekend, maar wel de mogelijkheid vier of drie dagen te werken of flexibel te werken. Later of eerder op het werk komen is bespreekbaar, net als de mogelijkheid om thuis te werken. Sialino-Keen: “En, bij ons is het niet erg als je een gezin wil stichten.”

Belastingdienst beter zichtbaar

De capaciteit van het Employability Center is meer dan verdubbeld naar 76 fte’s en de belastingdienst is sinds kort beter zichtbaar: op campussen, summercourses, social media, door betere vindbaarheid op Google en aanwezigheid op enkele evenementen, zoals de Wereldhavendagen in Rotterdam (voor vacatures bij de douane). “Ik ben voorzichtig hoopvol dat ik die doelstelling van 4200 haal.”
Zelf is ze het bewijs voor de mogelijkheden die er bij de Belastingdienst zijn. Ze werkt er al 33 jaar en was onder andere accountant, EDP-auditor, douane-medewerker en directeur-MKB. “Ik spreek uit mijn hart én uit ervaring als ik zeg dat het belangrijk en mooi werk is.”

Dit zijn de vacatures bij de Belastingdienst.

 

Gerelateerde artikelen