Crowdfunder introduceert converteerbare lening

De groei van crowdfunding in Nederland is met name toe te schrijven aan crowdfundingcampagnes op basis van annuïtaire leningen. Vanuit innovatieve en snelgroeiende ondernemingen is echter veel vraag naar andere financieringsoplossingen. Crowdfundingplatform Geldvoorelkaar.nl biedt vanaf 15 februari dan ook de mogelijkheid om te investeren in een converteerbare lening.

Een lening die omgezet kan worden in certificaten van aandelen en waarover in de eerste fase geen aflossing plaatsvindt.

Martijn van Schelven (directeur Geldvoorelkaar.nl): “Wij introduceren dit product om funding van innovatieve ondernemingen in Nederland mogelijk te maken. Ondernemingen die innovaties aanbieden op bijvoorbeeld het gebied van duurzaamheid of hightech. Kenmerk van deze ondernemingen is dat ze veel groeipotentieel hebben maar qua (startend) businessmodel niet geschikt zijn voor een annuïtaire lening. Met de converteerbare lening kunnen deze bedrijven gefinancierd worden en doorgroeien naar de volgende fase. Hiermee willen we innovatie in Nederland verder stimuleren. Voor de investeerder is het interessant om te investeren gezien de mogelijke waardegroei van de ondernemingen”.

Doordat investeren mogelijk is vanaf 100 euro is het voor particuliere of zakelijke investeerders zeer laagdrempelig om te beleggen in een snelgroeiende onderneming. De ondernemingen WeBuildHomes en StartMonday bieden via Geldvoorelkaar.nl crowdfunders de mogelijkheid om te investeren via een converteerbare lening. Zowel WeBuildHomes als StartMonday vallen in de categorie innovatieve ondernemingen met een financieringsbehoefte om groei te realiseren.

Investeringen middels een converteerbare lening hebben een speculatief karakter. Daardoor kent Geldvoorelkaar.nl de hoogste risicoclassificatie toe en dienen investeerders vooraf een ‘crowdfunding investeringstoets’ in te vullen alvorens geïnvesteerd kan worden in een dergelijk crowdfundingproject. Deze investeringstoets zal door de AFM vanaf april worden verplicht. Geldvoorelkaar.nl is het eerste crowdfunding platform dat de crowdfunding investeringstoets al heeft geïmplementeerd. Hiermee is de limiet voor particuliere investeerders verhoogd naar 80.000 euro.