Crisis – en dan?

Vijf verhalen om moed uit te putten, ideeen door te krijgen en de komende week de coronacrisis beter het hoofd te bieden.

Door Bouko de Groot.

Handboeken, crisisconsultants, online brainstormsessies, noodkredieten, betalingsuitstellen, strohalmen: alles wordt uit de kast getrokken om de gevolgen van Covid-19 voor de bedrijfsvoering te minimaliseren (of, voor diegene die de kansen ziet, te maximaliseren). FM is ook eens in die kast gaan zoeken en vond deze handvaten.

Succes? Begin dan nu met de turnaround
De vijf pijlers van succesvol turnaround management.

Waarom halen ook jarenlang gezonde ondernemingen het soms niet? Wat is het proces van een goede turnaround? Professor Jan Adriaanse geeft  inzicht. Hij is hoogleraar turnaround management aan de Universiteit Leiden. De take-away van zijn mini masterclass zijn deze vijf punten:

  •     begin op tijd
  •     definieer crisisoorzaak, aanpak en toekomstplan
  •     saneer en herpositioneer tegelijk
  •     betrek het hele bedrijf erbij
  •     denk aan de klant

Risk en ondernemerschap in de perfecte storm
Deze tijd vraagt om een herbezinning op Risk. Zonder verbinders en langetermijndenkers gebeuren er grote ongelukken.

Het is nog nooit eerder voorgekomen in de wereldgeschiedenis dat zoveel ingrijpende ontwikkelingen samenvallen en elkaar versterken. Meer dan ooit hebben we naast specialisten behoefte aan mensen die kunnen verbinden. Waar zijn ze? Meer dan ooit hebben we behoefte aan mensen die vol zelfvertrouwen een visie neerzetten voor de lange termijn. Maar waar zijn deze langetermijndenkenden?

Planning & control hebben beste tijd gehad
“Leidinggeven aan professionals? Niet doen!” professor Mathieu Weggeman.

“Niet doen is wat anders dan niets doen”, begint professor organisatiekunde Weggeman zijn presentatie op het Leadership in Finance Summit 2019. “Veel planning & control-methodieken komen voort uit de Industriële Revolutie. Wat werkt in een koekjesfabriek, werkt niet in een omgeving met hoog opgeleide professionals. Dus moet je andere sturingsmethodieken inzetten.”

Flexkracht als groeiversneller? De vier redenen
Flexibele arbeid verhoogt kasstromen en slagkracht. Waarom personeelsmanagement nu een strategische factor is.

Door sprongsgewijze technologische ontwikkelingen hebben we te maken met steeds meer unknown unknowns. Ieders toekomst is onzeker. Hoe ziet onze werkomgeving er bijvoorbeeld in 2030 uit? Wie garandeert dat er dan nog (betaald) werk voor ons allemaal is? Op deze vragen heeft niemand het antwoord en voor deze nieuwe wereld zijn we slecht toegerust. We hebben geleerd te geloven in zekerheden, ook al is dit geloof, net als vele andere geloven, inmiddels ingehaald door de tijd. In dit niemandsland ontstaat risico-angst en de weigering om risico’s te accepteren. Dat verlamt.

En als laatste een mooie eye-opener: in de lijst van 15 grootste bedrijfsrisico's van een jaar geleden, kwam een pandemie niet eens voor!

Organisaties nog nooit zo slecht voorbereid op risico's
Bedrijven worstelen met nieuwe en opkomende risico’s die nauwelijks verzekerbaar zijn.

De mate waarin organisaties voorbereid zijn op risico’s bereikt een dieptepunt. Een decennium na de laatste recessie staat economische achteruitgang, als gevolg van snel veranderende marktfactoren, globalisering en geopolitieke onzekerheid, bovenaan het lijstje met risico’s waarvoor organisaties het meest vrezen.

Lees ook: Alles over Covid-19

Gerelateerde artikelen