Conjunctuurbeeld iets minder dan vorige maand, maar nog steeds ruim boven lange termijn trend.

Het conjunctuurbeeld is in oktober een fractie minder gunstig dan een maand eerder, meldt het CBS met diens Conjunctuurklok . Negen van de dertien indicatoren presteren beter dan hun langjarige trend.

Verdere groei, zowel maand-op-maand als jaar-op-jaar, was te zien in goederenexport, consumentenbesteding, bbp, nieuwe banen en investeringen in materiële vaste activa. De laatste groeide maar liefst 4,4 procent jaar-op-jaar, vooral vanwege hogere investeringen in gebouwen en machines. Het aantal banen groeit nu al bijna vijf jaar achter elkaar, en daarmee het aantal openstaande vacatures. Werkloosheid blijft verder afnemen en is bijna gelijk aan het aantal vacatures.

Het aantal faillissementen is vrijwel onveranderd. Het vertrouwen van producenten en consumenten toont een lichte daling, maar blijft boven het langjarige gemiddelde.

De industriële productie daalt echter nog steeds.

Ontdek de power van Big Data & Analytics

Zoek je een praktische cursus over Big Data speciaal voor financials? Ontdek hoe je Big Data direct toepast in jouw business. Volg de driedaagse training Big Data & Analytics (inclusief 4 E-learning modules) en ontvang de tools en inzichten om de kwaliteit van rapportages en adviezen te optimaliseren.

Meer informatie

(bron: CBS)