China blijft investeren in Europa

Ondanks de recente vertraging van de Chinese economische groei en de aanhoudende onzekerheid in de Eurozone, blijft China gestaag investeren in Europa. Bovendien was het aantal investeringen vanuit China in Europa in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst groter dan het aantal investeringen vice versa.

De afgelopen zes jaar steeg het aantal fusies en overnames door Chinese bedrijven in Europa van elf (2006) tot 61 (2011). Tot nu toe werden transacties vooral gedaan door Chinese bedrijven in staatshanden. Maar op dit moment begint de veel grotere groep Chinese familiebedrijven zich ook te oriënteren op overnames op overzeese markten. Dat blijkt uit een recent PwC-onderzoek naar het fusie- en overnameklimaat tussen China en Europa.

China ziet kansen in zwakke Eurozone
‘In de ogen van veel Chinese investeerders, vormt de onzekerheid in de Eurozone een mooie kans om te participeren in Europese bedrijven’, aldus Jheroen Muste, partner binnen PwC’s transactie- en consulting praktijk. ‘Bedrijven die tot voor kort onbereikbaar waren, zijn plotseling potentiële overnamekandidaten geworden.’

PwC verwacht dat Chinese investeerders zich vaker gaan roeren op de Europese overnamemarkten. Chinese bedrijven kiezen vaak primair voor een minderheidsbelang in combinatie met de toezegging dat ze toegang tot technologie krijgen. ‘Sterker nog, Chinese staatsbedrijven mogen eigenlijk alleen investeren als ook een binnenlands belang wordt gediend’, stelt Muste.

Slim industriebeleid Duitsland
‘Om de economische groei vol te kunnen houden, en te voldoen aan de stijgende binnenlandse vraag, moeten technologische ontwikkelingen in China sneller verlopen dan op basis van hun eigen innovatie mogelijk is. Daardoor wordt het land gedwongen om technologische kennis en kunde in te kopen. Met name Duitsland heeft hier door een slim industriebeleid goed op ingespeeld.’

Afgelopen jaar was Duitsland het land waar de meeste fusies en overnames werden gedaan door Chinese bedrijven. ‘De Duitse overheid en het bedrijfsleven hebben flink geïnvesteerd in de relatie met Chinese overheden en bedrijven. Ze hebben goede marktposities opgebouwd in China en een modus gevonden om met Chinese investeerders in eigen land om te gaan. Daar zou Nederland een voorbeeld aan kunnen nemen. Het bouwen van langetermijnrelaties en wederkerigheid zijn essentieel voor succes met en in China’, stelt Muste.

Chinese partijen vergen specifieke aanpak
Zaken doen met Chinese partijen vergt zowel hier als in China een specifieke aanpak. Daarin ervaring opdoen is cruciaal. Nederlandse ondernemers moeten goed weten wat ze te bieden hebben en hier scherp op in durven zetten. Tegelijkertijd moet men rekening houden met de Chinese besluitvorming en tijd en moeite willen investeren in het opbouwen van een relatie.

Muste: ‘Het is helemaal niet erg om veeleisend te zijn en heldere grenzen te stellen. Chinese investeerders zijn goede kooplui en zullen erop ingaan als ze de deal zien zitten. Een Chinees koopmansgezegde luidt: “the seller never loses”. Dus grenzen en eisen stellen in onderhandelingen is iets wat ze goed begrijpen. Mits je ze met respect behandelt.’

Bron: PwC

Gerelateerde artikelen