CFO’s somber gestemd over Europese economie

Het vertrouwen van CFO's in de Europese economie blijft afnemen en heeft nu het laagste punt in vijf jaar bereikt. Financieel directeuren maken zich vooral zorgen over de geringe consumptieve vraag, de hoge grondstoffenprijzen en de problemen met het aantrekken en vasthouden van gekwalificeerd personeel. Gevolgen zijn het uitstellen, afblazen of te beperken van investeringen.

Dat zijn enkele uitkomsten van het derde CFO Survey van dit jaar, een kwartaalonderzoek onder CFO’s naar hun visie op de internationale economie gehouden door CFO Europe, de Universiteit van Tilburg en Duke University. Voor de peiling werden 1299 Europese CFO’s van uiteenlopende bedrijven geïnterviewd.

Uitkomsten
– De verhouding optimisten – pessimisten is verslechterd. Tegen elke optimist staan nu acht pessimisten.
– Voor kapitaalinvesteringen wordt een stijging van 0,6 procent verwacht. Dit tegen 2,9 procent een jaar eerder.
– CFO’s denken dat het aantal werknemers in Europa de komende twaalf maanden met 1,6% zal stijgen (vorig kwartaal voorzag men nog een daling van 1,2%). Maar dat is nog altijd veel minder dan de 5,4% toename die ze voor de buitenlandse, geoutsourcete en offshore medewerkers verwachten.
– De belangrijkste externe bedreigingen zijn achterblijvende consumentieve vraag, dure grondstoffen en dito krediet.
– 42 procent van de CFO’s geeft aan dat zijn/haar bedrijf door de kredietcrisis is getroffen. In het vorige kwartaal was dit 31 procent. De kosten voor kredietfaciliteiten zijn volgens de CFO’s met gemiddeld zestig basispunten gestegen.
– De grootste interne, bedrijfsspecifieke problemen die CFO’s voorzien, zijn het aantrekken en vasthouden van medewerkers, het vermogen om resultaten te voorspellen en risico’s in de toeleveringsketen.

Investeringen
68 procent van de CFO’s is uiteindelijk somberder gestemd dan in het vorige kwartaal. Over de vooruitzichten van het eigen bedrijf, zijn de pessimisten in de meerderheid met twee tegen een.

CFO’s verwachten dat hun Europese personeelsbestand komend jaar met 1,6 procent zal groeien (de verwachting vorig kwartaal was een daling van 1,2 procent), maar dat het aantal buitenlandse, offshore en geoutsourcete medewerkers buiten Europa met 5,4 procent veel harder zal stijgen.

Ook zullen de CFO’s bikkelhard zijn voor de functies waar ze directe zeggenschap over hebben: in Europa verwachten zij het aantal medewerkers in accounting en finance komend jaar met twee procent te verminderen.

Besparen
Volgens 42 procent van de Europese CFO’s heeft zijn of haar bedrijf last van de kredietcrisis, aanzienlijk meer dan de 31 procent van vorig kwartaal. Ruim zeventig procent van hen geeft aan nu meer voor hun kredietfaciliteiten te moeten betalen. Volgens de respondenten kost krediet gemiddeld zo’n zestig basispunten meer dan vorig jaar zomer.

Een kleine zestig procent van de CFO’s verwacht het komende half jaar gedwongen te worden door de economische situatie om flink te besparen. 45 procent verwacht minder personeel aan te zullen nemen.

Azië en VS
De collega’s van de sombere Europese CFO’s in Amerika en Azië zijn juist optimistischer zijn geworden over de economie in hun regio. Amerikaanse CFO’s denken dat de economie van de VS dit jaar zwak zal blijven en dat het herstel in de zomer van 2009 zal inzetten.

Aziatische bedrijven hebben veel last van de inflatie: 71 procent geeft aan dat de stijgende inflatie hen tot flinke kostenbesparingen heeft gedwongen. 82 Procent van de Chinese CFO’s vreest een groeivertraging nu de Olympische Spelen in Beijing voorbij zijn.

Gerelateerde artikelen