Camphuis en Van der Lecq, NMa: ‘Doorzettingsvermogen van een speurhond’

fallback
De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft als kerntaak om de financiële markten naar behoren te laten werken door concurrentie te bevorderen. Ook financiële markten vallen hieronder. Voor het uitvoeren van die opdracht zoekt het financials met gevoel voor statistische methoden, een economische achtergrond en het doorzettingsvermogen van een goede speurhond. Fieke van der Lecq, manager Monitor Financiële Sector, en Willem Camphuis, hoofd HRM, geven uitleg.

Hebben jullie last van de krappe arbeidsmarkt?
Camphuis: ‘Jazeker, net als veel andere organisaties. Wij werven mensen op universiteiten, bij onderzoeksorganisaties en bij financiële marktpartijen. Wij hebben jaarlijks ongeveer vijf vacatures voor financials open staan. Op de arbeidsmarkt concurreren we flink met andere publieke organisatie en het bedrijfsleven.


Wat geeft de doorslag voor financials die bij ons komen werken?
Het gevoel iets bij te dragen aan het beter laten werken van markten. Door je werk ben je in staat  de samenleving en de consument een dienst te bewijzen. Dat is iets anders dan een aandeelhouder tevreden stellen. Je doet werk dat ertoe doet. De verbetering die ontstaat door ons ingrijpen zie je uiteindelijk ook weer in de krant terug omdat we proberen zaken op te pakken waarbij onze effectiviteit het grootst is.’   


Wat zoeken jullie in een financial?
Van der Lecq: ‘Er zijn drie belangrijke vereisten: een financial moet affiniteit met de financiële sector hebben, kwantitatieve methoden en technieken beheersen en een gevoel hebben voor juridische kant van de zaak. Wij zijn een waakhond voor de financiële sector, dus je moet scherp zijn op wat er speelt in die markt.


Daarnaast gebruiken we kwantitatieve methoden en technieken om onze handhavingstaak te vervullen. Denk aan het opsporen van kartelvorming. Je kunt op een spoor worden gezet door omzetcijfers te analyseren. Maar wij moeten het bewijs wel zodanig rond krijgen dat het ook juridisch houdbaar is. Vandaar dat je ook juridische affiniteit moet hebben.


Scoor je twee van de drie, dan kunnen we je op het overgebleven gebied natuurlijk nog bijspijkeren. Daar hebben we uitgebreide interne en externe opleidingsmogelijkheden voor. Je moet dus  bereid zijn om te leren.’


In welke sfeer vinden de werkzaamheden plaats?
Van der Lecq: ‘Wij kennen een hele informele sfeer. De deuren staan open, informatie moet snel worden gedeeld. Je moet alert zijn op dingen die spelen, we zitten bovenop het nieuws. Samen onderzoek je vermoedelijke zaken en je moet jezelf daarbij weten vast te bijten. Er moet iets van een opsporingsambtenaar in je schuilen.


Het vergt teamwork om een klus te klaren, dus we werken intensief samen in multidisciplinaire teams Op basis van plannen stellen we prioriteiten vast om vervolgens concrete zaken aan te pakken. Het is vaak hard werken, maar daar zetten we tegenover een prettige bedrijfscultuur met veel mogelijkheden om te leren en ook gezelligheid.


Denk aan de economische en de juridische lunches voor respectievelijk economen en juristen, maar ook het maandelijkse NMa-café, het jaarlijkse kerstfeest en bijvoorbeeld NMa on ice, het bedrijfsuitje dat we laatst hadden.’


Hoe zien de arbeidsvoorwaarden eruit?
Camphuis: ‘Wij maken wat betreft de arbeidsvoorwaarden, deel uit van het ministerie van Economische Zaken. Wat salaris betreft, begint een junior op schaal 10 terwijl mensen met relevante ervaring al snel in schaal 11 vallen. Ben je goed in je werk, dan ga je door naar schaal 12, 13. Daarnaast zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden erg goed.


De financial heeft bij ons een ABP-pensioen, collectiviteitkortingen op verzekeringen, betaald ouderschapsverlof, goed opleidingenpakket etcetera. Bovendien biedt de rijksoverheid diverse doorgroeimogelijkheden doordat het een hele grote organisatie is, waar je als interne kandidaat extra kansen hebt op een boeiende loopbaan.


Het belangrijkste is dat bij ons de theorie en praktijk hand in hand gaan. Het werk is door het gebruik van economische modellen om bijvoorbeeld vormen van samenwerking te analyseren niet alleen intellectueel, je staat bij de handhaving ervan met de voeten in de aarde.’

De kern
Aantal medewerkers: 380
Fte in monitoring financiële sector: 15
Aantal vacatures per jaar: plusminus 5
Budget NMa: 40,6 miljoen euro
Ziekteverzuim: 4,3 procent
Budget opleiding & training: 3 procent van het bruto jaarsalaris
Recruiter NMa: Nicoline Simonis, http://www.werkenbijdenma.nl/, solliciteren@nmanet.nl, telefoonnummer (070) 330 3547
Missie: De NMa ziet toe op eerlijke concurrentie in alle Nederlandse sectoren. Zij pakt  bedrijven aan die kartels vormen én partijen die misbruik maken van een economische machtspositie. Daarnaast toetst de toezichthouder fusies en overnames om te voorkomen dat economische machtsposities ontstaan of verder worden versterkt die de concurrentie beperken.
Kernwaarden: effectief, slagvaardig en gezaghebbend 
       


     


 


    

Gerelateerde artikelen