Bv’s willen af van verplicht loon dga

Bv's raken in toenemende mate in de problemen omdat zij verplicht zijn de dga loon te betalen. Zelfs als er verlies wordt geleden, blijft een bv volgens de fiscale regelgeving verplicht de dga jaarlijks tienduizenden euro's loon uit te betalen.

Een dga is onder de huidige regels verplicht minimaal euro 40.000 per jaar aan loon aan de bv te onttrekken. Daarover moet inkomstenbelasting worden betaald. In de praktijk ligt dat bedrag vaak flink hoger omdat de dga minstens het loon moet worden toegekend van de bestbetaalde werknemer in zijn bv. En als de dga een specialist is, bijvoorbeeld een IT’er, kan het verplichte loon zelfs boven een ton uitkomen.

Hierover schrijft Het Financieele Dagblad. De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) heeft hierover een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris Jan Kees de Jager van fiscale zaken. Zij eisen dat hij de fiscale dga-regels uit 1997 versoepelt, gezien de slechte economische situatie.

De Jager heeft kort geleden wel een notitie over de fiscale positie van de dga naar de Tweede Kamer gestuurd. Maar tot ’teleurstelling’ van de mkb-organisaties worden hun belangrijkste irritatiepunten daarin ‘onderschat’ of ‘genegeerd’.

Gerelateerde artikelen